90 години от освещаването на храм-паметник «Св. княз Александър Невски»

1

В неделя, 23 ноември, Българската Православна Църква чества паметта на св. благоверен княз Александър Невски и 90 години от освещаването на храм-паметника Св. княз Александър Невски.

 

В празничния ден Божествената литургия в Патриаршеската катедрала оглави Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит в съслужение с Великотърновския митрополит Григорий, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, настоятеля на Патриаршеската катедрала Тивериополския епископ Тихон, Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополския епископ Константин, главния секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Ничев) и духовници от софийските храмове.

На богослужението присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов, бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова.

Патриаршеското Подворие в София се представляваше от настоятеля архимандрит Филип (Василцев).

След края на Божествената литургия Негово Светейшество Патриарх Неофит се обърна с първосветителско слово към съслужилите архипастири, духовенство и боголюбиво паство.

Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Високопреосвещенства и преосвещенства, досточтими отци, уважаеми представители на държавната власт!

Братя и сестри,

Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски” – символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои”, строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му до освещаването през септември 1924 г.. Бурите на политическите събития не прекършват у нашите предци решението да се издигне този  величествен паметник на българската благодарност.

От самото си освещаване храмът Св. Александър Невски е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и нашето войнство. Той е главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската патриаршия – и седалище на Българския патриарх.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава, в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател преосвещения Тивериополския еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ. На многая лета!

снимки от сайта на Св. Синод на Българската православна църква