70-годишнина на Светейшия Български Патриарх Неофит

70 летие

На 15 октомври Българската православна църква отбеляза 70-годишнината на своя Предстоятел, Светейшия Български Патриарх Неофит.
С благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит юбилейните тържества се проведоха в Троянския манастир „Успение Богородично“, където той преди 40 години е приел монашеско пострижение от блаженопочиналия Светейши Патриарх Максим.
В деня на празника Божествената литургия в манастирския храм „Успение Богородично“ оглави предстоятелят на Българската православна църква в съслужение със Сливенския митрополит Йоаникий, Видинския митрополит Дометиан, Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Доростолския митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Тивериополския епископ Тихон, Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия и Белограчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия, архимандрит Герасим – главен секретар на Светия Синод, представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, братята от Троянския манастир в свещен сан.
Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София представляваше архимандрит Филип.
В олтара на храма се молиха Врачанският митрополит Калиник, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Месемврийският епископ Яков, Траянополският епископ Киприан- викарий на Врачанска митрополия, игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивска митрополия.
След отпуста на Божествената литургия поздравителен адрес от Светия Синод на Българската православна църква прочете Видинският митрополит Дометиан, в което се казва:

Трябва искрено да благодарим на Всеподателя Бога, че Ви дарява със здраве, бодрост и сили в изпълнение на тази свещена и високоотговорна първосветителска мисия, която като евангелския Светилник поставихте високо, за да свети и вдъхновява всички, не само нас, освещения клир и православните чеда на светата ни Църква, но и се удостоявате със заслужено признание и от държавните и обществени институции, когато отстоявате с достойнство истините на светата ни православна вяра по съвременни животрептущи въпроси в битието на нашето общобългарско общество и мило Отечество като спасителен ориентир – глас на Христовата Църква, която е „стълб и крепило на Истината.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква Негово Светейшество Патриарх Неофит се награждава с най-висшия орден на Българската православна църква „Свв. равноап. Кирил и Методий“ – I-ва степен.
Поздравление от Софийска митрополия прочете Браницкият епископ Григорий.
Тивериополският епископ Тихон огласи поздравлението от Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.
Светейшият Владика от името на братята на Троянския манастир поздрави игуменът Величкият епископ Сионий.
Настоятелят на храма–Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип прочете поздравлението от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил. До Предстоятеля на Българската православна църква бе изпратен поздравителен адрес от Председателя на ОВЦС – Волоколамския митрополит Иларион.
Поздравление от премиера на Р. България Б. Борисов прочете директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.
По решение на Министерския съвет негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще бъде награден с най-високата награда на Р. България – орден „Стара планина“ – I-ва степен.
В канцеларията на Светия Синод постъпиха поздравления от президента на Р. България Р. Плевнелиев, от председателя на Народното събрание на България Ц. Цачева и от министри.
Председателят на Балканското Атонско сдружение А.В. Кристов поднесе в дар на Светейшия Патриарх Неофит мощехранителница с частица от светите мощи на преп. Неофит Затворник.
В своето ответно слово Светейшият Патриарх Неофит сърдечно благодари на всички участници в празника за топлите слова на поздравление и каза:

Във всичките тези години на моето църковно служение чрез волеизявлението на свещеноначалието на светата Църква, Бог ми възлагаше различни послушания, които според силите си се стараех да нося съвестно, отговорно, със съзнание за висотата на пастирското служение и с много любов към нашия благочестив православен народ. Винаги с умиление ще помня както служението си в Софийската св. митрополия, така и годините начело на академичния състав на първата ни висша богословска школа, и краткия период като главен секретар на Св. Синод, а особено – двете благословени и преизпълнени с изобилна духовна радост десетилетия като кириарх на Русенската света митрополия, където с много търпение и любов, подпомаган от свещениците, митрополитските служители и верния Божи народ, и с взаимополезното съдействие на местната власт и институции, добросъвестно отправяхме делата на епархията. През всичкото това време, и сега – като първойерарх на родната ни света Църква, се ръководех от образа на Пастира на пастирите, Господ Иисус Христос, Който „не дойде, за да Му служат, но да послужи” (Мат. 20:28). Макар и по човешки немощен, но „с дръзновение поради вярата си в Христа Иисуса” (1 Тим. 3:13), се стараех да върша с успех Божието дело. „Щедър и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив” (Пс. 102:8). Човешката немощ Той усилва с крепката Си десница и добавя онова, което човеку не достига. Да бъде благословено името Господне!

След това в манастирската зала за поклоници «Архимандрит Макарий» Негово Светейшество Патриарх Неофит приемаше поздравления от многобройните гости на празника.
Снимки: Валентин Тодоров