Поздравление до Светейшия Български Патриарх Неофит по случай неговата 70-годишнина от Блаженейшия митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий

Предстоятелем Украинской Православной Церкви избран митрополит Черновицкий и Буковинский Онуфрий

Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий изпрати поздравление до Предстоятеля на Българската православна църква по случай неговата 70-годишнина.

„Възлюблений в Господа Събрате и Съслужителю!

От името на пълнотата на Украинската православна църква и от мен лично приемете сърдечни поздравления и топли благопожелания по случай Вашата 70-годишнина. Приятно ми е да отбележа и факта, че през тази година се навършват четиридесет години от момента на Вашия монашески постриг, а също така се навършват и тридесет години от Вашата архиерейска хиротония.

В юношеска възраст Вие сте избрали пътя на служение Богу, всецяло посвещавайки себе си на служение на Неговата Свята Църква. След завършване на Софийската духовна академия Вие продължихте обучението си в московските духовни школи, където за особени заслуги в областта на църковното пеене и духовната музика сте отличен с почетната награда – златен камертон, който Вие получихте от ръцете на приснопаметния Светейши Патриарх Пимен. Вашата особена любов към църковното пеене Ви помага особено тънко да усещате присъствието на Бога във Вашия живот, така точно намерил своя израз в думите на пророк Исая: „Господ е моя сила, и Господ е мое пение; и Той ми биде за спасение.“(Ис.12:2)

След връщането си в родната България Вие сте приели благодатта на свещенството, а с течение на времето сте възведен и на високото стъпало на архиерейското служение. Господ възложи върху Вас попечение за паството в богоспасаемата Русенска митрополия, където вие в продължение на много години носихте непорочното архипастирско служение.

Като видя Вашето ревностно служение на повереното Ви словестно стадо Христово, Пастироначалникът Господ избра Вас за Ангел на Светейшата Българска Църква. Осъзнавайки цялата пълнота на архипастирската отговорност, Вие със смирение приехте върху себе си тежестта на Престоятелското служение, помнейки думите на Псалмопевеца Давид: „Възложи на Господа грижите си, и Той ще те подкрепи. Той никога не ще допусне праведник да се поклати.” (Пс.54:23)

В деня на Вашата 70-годишнина молитвено желаем на Вас, Ваше Светейшество, крепко здраве, душевен мир и благодатна помощ Божия във Вашето по-нататъшно Първосветителско служение за слава на Господа наш Иисус Христос и за благото на богоспасаемия български народ.

С братска любов в Христа,

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И НА ЦЯЛА УКРАЙНА

ПРЕДСТОЯТЕЛ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

15 ОКТОМВРИ 2015 г.