В София на руския парцел в Княжевското гробище бе открит паметник на съветски войни

DSC_9917

В сряда, 22 юни, в деня, когато се отбелязва 75-годишнината от началото на Великата Отечествена Война на руския парцел в Княжевското гробище бе открит паметник на мястото, където са препогребани 14 съветски войници, загинали за освобождението на България от фашизма.

Преди началото на церемонията за откриването на паметника панихида на гроба на съветските войни отслужи настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип в съслужение с йерей Димитър Тухчиев.

С тържествени слова към събралите се обърнаха Пълномощният министър на Руската федерация в България М.А. Барилович и кметът на столичния район „Витоша“ Т. Петков. На откриването на паметника присъстваха депутатите от Социалистическата партия в българския Парламент Красимир Янков, Георги Свиленски и Таско Ерменков, Извънредният и Пълномощен посланик на Република Босна и Херцеговина в България г-н Боривой Маройевич, представители на посолствата на Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, генералият директор на Московския културно-делови център «Дом на Москва» в София Б.А. Громов, председателят на обществения Форум «България-Русия» С.С. Шаренкова, и.д. ръководител на Руския културно-информационен център в София П.В. Журавльов, председателят на Кординационния съвет на организациите на руските съотечественици в България М.А. Дадикозян, председателят на общество «Славяни» З. Захариев, председателят на българския Съвет на ветераните И.Н. Завялов, сътрудници на руското посолство, представители на културни обществени организации и многочислени гости на праздника.

В края на официалната церемония по откриването гостите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите и положиха цветя и венци на монумента.