Извънредният и Пълномощен посланик на Русия бе награден с орден на Българската православна църква

DSC_8079

На 2 юни т.г., на Извънредния и Пълномощен посланик на Русия в България Ю.Н.Исаков беше връчена наградата на Българската православна църква – църковен орден „Св. св. Кирил и Методий”- І степен.

В тържествената церемония в Синодалната палата в София взеха участие: Българският Патриарх Неофит, Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Доростолският митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим Георгиев, а също така настоятелят на храма-Подворие „Св.Николай” в София архимандрит Филип Василцев. При връчването на наградата присъстваха сътрудниците на посолството: съветникът на посланика М.А. Барилович, старшият съветник В.Г.Казанцев, първият секретар Е.А. Приходко, прес-секретарят Е.М. Суслова.

В обръщението си към Ю.Н. Исаков, Светейшият Патриарх Неофит отбеляза, че посланикът има особена роля и възложение – да бъде посредник в диалога между страните и народите, да служи в полза на развитието на доброто взаимодействие между тях. Той подчерта, че „въпреки сложните и нееднозначни отношения между Русия и България през последните години”, ръководителят на руската дипломатическа мисия внесе „своя немалък принос във взаимното опознаване и разбирателство между нашите два славянски народа, исторически свързани и обединени от своята обща православна вяра и Едната свята Православна Църква”.
На свой ред посланикът благодари на Светейшия Патриарх и на митрополитите на Българската православна църква за високото отличие и каза, че в дейността му, чиято задача е укрепването на дружбата и разбирателството между руси и българи, би била немислима без Църквата, без християнските принципи за справедливост, мир и единство. Той добави, че винаги с искрено уважение и любов се е отнасял както към представителите на българското духовенство, така и към целия братски народ на България.