Тържества по случай 1150-годишнината от Покръстването на България

1  (25)

На 2 май 2015 г., в деня на паметта на покръстителя на България свети цар Борис І,  с Божествена литургия започнаха тържествата във Варненска и Великопреславска митрополия.

Божествената литургия под открито небе сред останките от древната базилика в гр. Плиска, на мястото на кръщението на светия цар Борис (в кръщение Михаил), оглави Светейшият Български Патриарх Неофит в съслужение с членовете на Светия Синод на Българската православна църква и представителите на Поместните православни църкви: Аркалохорийски, Кастелски и Виански митрополит Андрей (Вселенска Патриаршия), Никополски митрополит Генадий (Александрийска Патриаршия), Блоудански митрополит Николай (Антиохийска Патриаршия), Йордански архиепископ Теофилакт и Пелски архиепископ Филумен (Йерусалимска Патриаршия), Блаженеший Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и Хотински епископ Евсевий (Руска православна църква), Тианетийски, Псавски и Хевсуретийски епископ Михаил (Грузинска православна църква), Врански епископ Пахомий (Сръбска православна църкова), Нижнедунавски архиепископ Касиан (Румънска православна църква), Арсинойски епископ Нектарий (Кипърска православна църква), Еласонски митрополит Харитон (Еладска православна църква), Люблински и Холмски архиепископ Авел (Полска православна църква), Аргирокастрийски митрополит Димитрий (Албанска православна църква) и Бероунски архиепископ Йоаким (Православна църква на Чешките земи и Словакия).

На Богослужението молитвено присъстваха Негово Величество цар Симеон II Сакскобургготски, президентът на Република България Р. Плевнелиев, премиерът на България Б. Борисов, министърът на регионалното развитие Л. Павлова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет Е. Велинов, Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация Ю.Н. Исаков, Извънредният и Пълномощен Посланик на Украйна Н.Ф. Балтажи, Извънредният и Пълномощен посланик на Гърция Д. Стойдис, Извънредният и Пълномощен Посланик на Грузия З. Беридзе.

След края на Божествената литургия Негово Светейшество Патриарх Неофит прочете ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ 1150-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПАМЕТТА НА СВ. ЦАР БОРИС I МИХАИЛ.

За заслуги пред Българската православна църква Негово Светейшество Българският Патриарх и Българският Св. Синод награди с орден „Св. Йоан Рилски” – І-ва степен НВ Симеон II, с орден „Св. Цар Борис“ – І-ва степен Премиера на България Б. Борисов, а също така директора на Дирекцията по вероизповедания Е. Велинов с орден „Св.св. Кирил и Методий“ ІІ степен.

На официалния прием след края на богослужението Негово Блаженство митрополит Онуфрий приветства Предстоятеля на Българската православна църква:

Ваше Светейшество!

Ваши Високопреосвещенства, Преосвещенства!

Ваши Превъзходителства! Скъпи братя и сестри!

Христос воскресе!

С чувство на голяма радост и братска любов ние дойдохме в пределите на Светата Българска църква, за да участваме в тържествата, посветени на 1150-годишнината от покръстването на българския народ.

Българският народ е приел кръщение повече от сто години по-рано от украинския народ. В това отношение българският народ е за нас по-галям брат във вярата. Именно от България в Русия са били пренесени първите богослужебни книги, по които са започнали да се молят нашите предци. А според някои исторически свидетелства, някои райони на Украйна, такива като Закарпатието, даже са били част от епархиите на Българската църква. А според една от версиите на историческото предание, първият Киевски митрополит Михаил е бил българин по произход.

Приемайки светлината на Христовата вяра, обединявайки се духовно в купела на кръщението, народите на България и Русия във времена на изпитания са си помагали един на друг. Тук е достатъчно да припомним за многото наши войни, които са дали живота си за свободата и независимостта на България през ХIХ век. Техните имена и днес можем да видим на стените на храма „Рождество Христово” в Шипка, около който са погребани много от тях, и където се възнася непрестанна молитва за тях.

Имало е време, когато българите са били принудени да бягат от преследване в своята родина и намирайки приют в нашата страна, те придобили тук своята втора Родина. Днес в Украйна живеят около двеста и петдесет хиляди етнически българи, за които нашата страна от много десетилетия е станала роден дом.

Днес Украйна преживява трагичен период в своята история и Украинската православна църква не просто призовава за мир в Украйна. Ние призоваваме противоборстващите страни да съзрат един в друг своите братя, образа Божий, който не бива да бъде гледан през прицела на автомата. Нашата борба трябва да бъде насочена не към унищожаване на вчерашния съсед, роднина или приятел. Ние трябва да се борим против греха, ние сме длъжни с молитва и християнска любов, смирение и търпение да противостоим на ненавистта и на всичко, което разединява нашия народ. Ние трябва да бъдем единни. Единни в стремежа да простим един на друг и заедно да строим новата процъфтяваща Украйна.

И в този ден аз бих искал да се обърна към братския и единоверен български народ с молба за молитва за нашата многострадална родина – Украйна. Днес аз също искам да помоля за молитва за Украйна целия Православен свят в лицето на представителите на всички Поместни православни църкви, които взеха участие в това тържество. Та нали, както ни учи Свещеното Писание, «брат от брата утверждаем, яко град тверд и огражден » (Притч. 18:19).

Ваше Светейшество, приемете сърдечната ми благодарност за поканата да бъда участник в това велико, не само за българския народ , но и за целия православен свят тържество. Приемете нашите искрени уверения, че нашата молитва за Ваше Светейшество и за целия благочестив български народ взаимно ще се възнася в православните храмове на Украйна. Ние ще молим Господа, щото светлината на Христовата вяра да не угасва в сърцата на нашите хора, и нашите народи да продължават да живеят в Христа и с Христа. 

Тържествата продължиха на 3 май със съборна Божествена литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Варна.