Светейшият Български Патриарх Неофит прие делегация на Руската православна църква в своята резиденция

DSC_7559

На 13 февруари 2015 г. се състоя среща на Светейшия Български Патриарх Неофит с делегацията на Руската православна църква, пристигнала с благословението на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в София за участие в паметните мероприятия, посветени на 65-годишнината от деня на преставянето на архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950)

, настоятел на руския храм в столицата на България и благочинен на руските църкви в България от 1921 до 1950 г.

Делегацията се оглавява от Саратовския и Волски митрополит Лонгин. Архипастирът се съпровожда от свещеник Александър Чеботарев и А.В. Перепелицин.

В срещата взеха участие: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийската митрополия, главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), ръководителят на Богослужебния отдел на Светия Синод архимандрит Дионисий (Мишев), настоятелят на храма „Св.Николай Чудотворец” – Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в София – архимандрит Филип (Василцев), секретарят на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский), ръководителят на Отдела за връзки с обществеността на Светия Синод на Българската православна църква А.Карамихалева, вторият секретар на Посолството на Руската Федерация в Република България Е.А. Приходко.

Светейшият Владика приветства гостите, изразявайки радост от тяхното пристигане. Предстоятелят на Българската православна църква пожела успехи в провеждането на паметните мероприятия, а също така изрази увереност, че те ще станат ежегодни.

Саратовският и Волски митрополит Лонгин сподели приятните си спомени от годините на обучение в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, декан на който по онова време е бил епископ Неофит (днес Светейши Български Патриарх) и разказа за църковния живот в Саратовската митрополия. Владиката покани представители на Българската православна църква да посетят Саратовската земя.

По време на срещата беше обсъдена темата за духовното образование, и по-точно, обмена на студенти.

След завършване на беседата Светейшият Патриарх Неофит връчи подаръци на членовете на делегацията на Руската православна църква. Митрополит Лонгин поднесе на Светейшия Владика издадените от Саратовска епархия дневници на архиепископ Пимен (Хмелевски, 1923-1993).