В Патриаршеското Подворие бе отслужена Архиерейска Божествена литургия

DSC_1749

В четвъртък, 14 май, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий и Ловчанският митрополит Гавриил отслужиха Божествена литургия в Патриаршеското Подворие в съслужение с архимандрит Филип, ставр. свещ. Симеон, йерей Димитър и членовете на делегацията на Руската православна църква в свещенически сан.

На Божествената литургия молитвено присъства секретарят на Представителството йеромонах Зотик, игуменията на Троицко-Дивеевския манастир монахиня Сергия (Конкова), а също така председателят на обществения Форум „България-Русия“ г-жа С.С. Шаренкова, директорът на общообразователното училище към посолството на Руската федерация в България г-н С.З. Павлов, заместник директорът на РКИЦ в София г-н С.А. Матюшкин, началникът на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“ на БПЦ г-жа А. Карамихалева.

След отпуста на богослужението митрополит Георгий и митрополит Гавриил бяха сърдечно приветствани от архимандрит Филип, който им подари литографии с изображение на храма-Подворие „Св. Николай“ и букети с цветя.

Председателят на обществения Форум „България-Русия“ г-жа С.С. Шаренкова връчи на митрополит Георгий и на митрополит Гавриил от името на Националния комитет за четването на 70-годишнината от победата над фашизма и края на Втората Световна война паметни медали. Митрополит Георий връчи паметни подаръци на родения в Нижегородска област директор на общообразователното училище към посолството на Руската федерация в България г-н С.З. Павлов.

Същия ден делегацията на Руската православна църква отпътува за Родината.

(Виж пълния текст на руски език)