Конференция „Живот и служение на архиепископ Дамиан (Говоров)“

портрет архиепископ Дамиан (Говоров)

В понеделник, 18 април, в Руския културно-информационен център се проведе конференция „Живот и служение на архиепископ Дамиан (Говоров)“, посветена на 80-годишнината от неговото преставяне и организирана от Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София.

Конференцията постави началото на програма на храма-Подворие „Св. Николай“, посветена на наследството на руската емиграция в България – „Възвръщане на забравените имена“.

Към участниците в конференцията бяха прочетени приветствия от Волоколамския митрополит Иларион, от Кишиневския и на цяла Молдова митрополит Владимир и от Борисполския и Броварски митрополит Антоний, ректор на Киевската духовна академия и семинария.

В работата на конференцията взеха участие: настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев); наместникът на Вознесенския Ново-Нямецки манастир (Кишиневско-Молдавска митрополия) архимандрит Паисий (Чекан); свещеникът от Пловдивска митрополия протойерей Емил Паралингов; проторекторът на Киевската духовна академия, кандидат на богословието, кандидат на историческите науки проф. В.В. Бурега, докторът на историческите науки, доцент в Свято-Тихоновския православен университет (Москва) А.А. Кострюков и правнукът на архиепископ Дамиан (Говоров), кандидат на техническите науки Ю.Б. Словачевски, които изнесоха докладите „Живот и служение на архиепископ Дамиан“, „Служение на архиепископ Дамиан в Кишинев“, „Руското свещенство в България – випусници на пастирско-богословското училище, основано от архиепископ Дамиан“, „Годините на учение в Киевската духовна академия на бъдещия архиепископ Дамиан (Говоров)“, „Архиепископ Дамиан (Говоров) и Руската задгранична църква“ и „Образът на архиепископ Дамиан (Говоров) в спомените на семейство Словачевски“.

След като изнесе доклада си, проректорът на Киевската духовна академия В.В. Бурега подари за библиотеката на Подворието „Биографичен речник на випусниците на Киевската духовна академия 1819-1920 гг.“ и печатни издания на Киевската духовна академия.







 

На заседанието също така присъстваха почетният председател на Дворянското събрание в България Б.Е. Комаров, вторият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко, началникът на Отдела „Връзки с обществеността“ на Светия Синод на БПЦ А.Карамихалева, председателят на Съюза на руските инвалиди в България В.П. Гаристов, духовници от Софийска митрополия и енориаши на храма-Подворие „Св. Николай“.

При закриването на конференцията архимандрит Филип (Василцев) подчерта, че личността на архиепископ Дамиан (Говоров) е толкова многостранна, че изисква по-нататъшно щателно изследване. Също така настоятелят на Руската Църква в София подари на участниците в конференцията икони на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

 

На 19 април се навършват 80 години от кончината на архиепископ Дамиан. На този ден, след края на сутрешното богослужение архимандрит Филип в съслужение с наместника на Възкресенския Ново-Нямецкия манастир на Кишиневската митрополия архимандрит Паисий (Чекан) и духовенството на Подворието отслужи трисагий.

Трисагий бе отслужен и на гроба на архиепископ Дамиан, който се намира в руския парцел на Централни гробища.

Биография на архиепископ Дамиан (Говоров) в електронната версия на Православната енциклопедия.