Архиерейска Божествена литургия в Неделята на блудния син

DSC_2714

В неделя, 28 февруари, в Патриаршеското Подворие беше отслужена Архиерейска Божествена литургия.

С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит Божествената литургия оглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), настоятеля на Патриаршеското Подворие в гр. Бари (Италия) протойерей Андрей Бойцов, ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев, секретаря на Представителството на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх йеромонах Зотик (Гаевски) и дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.
На Божествената литургия присъстваха бившият министър-председател в Служебното правителство проф. д-р Г.П.Близнашки със съпругата си, В.Г.Казанчев – старши съветник на посолството на Руската федерация в България, Е.А.Приходко – втори секретар на посолството на Руската федерация в България, А.И.Карамихалева – началник на синодалния Отдел за връзки с обществеността при Светия Синод, С.С.Шаренкова – председателят на обществения Форум „България-Русия”.
Богослужебните песнопения бяха изпълнени от хора при храма-Подворие „Св.Николай Чудотворец” под диригентството на В.Ченова-Стефанова.




След сугубата ектения митрополит Антоний отправи молитва за мир в Украйна.
Евангелието бе прочетено на български език.
След отпуста на Божествената литургия Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний произнесе проповед върху неделното евангелско четиво и топло приветства настоятеля на храма и служилите с него духовници.
В ответен отговор архимандрит Филип сърдечно благодари на митрополит Антоний като подчерта, че днешният ден е особен не само за Подворието, но и за Българската и Руската църкви.
Настоятелят съобщи, че архимандрит Серафим (Шемятовский), Представител на Православната църква на Чешките Земи и Словакия при Московския и на цяла Русия Патриарх е подарил на храма-Подворие „Св.Николай Чудотворец” частица от светите мощи на преп. Серафим Саровски, на които всички молещи се поклониха след отпуста на Божествената литургия.
За спомен от съвместното съслужение архимандрит Филип поднесе на митрополит Антоний литография с образа на светител Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.
След това беше възнесено многолетствие за Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и за Българския патриарх Неофит, за българския и руския народи и за всички присъстващи в храма.

След завършване на Божествената литургия митрополит Антоний оглави молебен в криптата на храма „Св.Николай Чудотворец” пред мощите на свт.Серафим.
Божествена литургия в храма към Подворието „Св.вмч. Пантелеймон” в Княжево отслужи йерей Димитър.