Свeтейшият Български Патриарх Неофит получи в дар частици от мощите на преподобни Серафим Саровски и на руски новомъченици и изповедници

DSC_1395

Във вторник, 12 май, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие в своята резиденция Нижегородския и Арзамаски митрополит Георгий и членовете на делегацията на Руската православна църква, които са на посещение в България с благословението на Светейшия Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил и по покана на Ловчанския митрополит Гавриил за участие в тържествата по случай празника на град Ловеч.

На срещата присъстваха: Ловчанският митрополит Гавриил, викарият на Софийска митрополия Браницкият епископ Григорий, главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), настоятелят на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип и секретарят на Представителството йеромонах Зотик, а също така и началникът на отдела „Връзки с обществеността“ г-жа А. Карамихалева.

По благословение на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил митрополит Георгий предаде в дар на Предстоятеля на Българската православна църква мощехранителница с частица от мощите на преп. Серафим Саровски и частици от мощите на руски новомъченици и изповедници. От своя страна, митрополит Георгий поднесе на Светейшия владика бродирана икона на преп. Серафим Саровски и други паметни подаръци.

Приветствайки делегацията на Руската православна църква, Негово Светейшество Патриарх Неофит в частност каза: „Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето благозаповядано в Христа, единство“, – и помоли митрополит Георгий да предаде «най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас. Преподобни Серафим Саровски е посрещал всеки с думите: „Христос воскресе, радост моя! Нека радостта в Светия Дух, в този пасхален период и в целия наш живот да пребъдва с всички нас! Христос Воскресе!»

След края на срещата на членовете на делегацията на Руската православна църква бяха връчени паметни подаръци.

В същия ден делегацията на Руската православна църква посети Патриаршеското Подворие в София, както и митрополитската катедрала „Св. вмчк. Неделя (Кириаки)“, патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ и положи цветя на паметниците на А.С. Пушкин и на Цар-Освободител Алескандър Николаевич.

По време на посещението си в Патриаршеското Подворие митрополит Георгий награди с благодарствена архиерейска грамота почетния председател на Балканското Атонско Сдружение г-н А.С. Кристов.