Поклоническо пътуване до Света Гора Атон

Крестовоздвиженская келия  (6)

За празника Благовещение на Пресвета Богородица храмът-Подворие „Св. Николай“ в София организира съвместно с Балканското Атонско сдружение и сътрудници от компанията „Лукойл-България“ поклонение на Света Гора Атон.

В първия ден поклонниците посетиха скита „Ксилурга“ и манастира „Ватопед“.

На празника Благовещение на Пресвета Богородица поклонниците молитвено присъстваха на Всенощното бдение и се причастиха със Светите Христови Тайни на Божествената литургия в манастира „Ксенофонт“.

В същия ден поклонниците посетиха скита „Св. Илия“, манастира „Пантократор“, килията „Въздвижение на Светия Кръст“ към манастира „Каракал“ и манастира „Иверон“.

В манастира „Пантократор“ поклонниците бяха посрещнати от члена на Светия Кинотис йеросхимонах Епифаний. На йеросхимонах Епифаний бе подарена икона на новопрославения светител Серафим, архиепископ Богучарски, както и паметни подаръци.

На 4 март т. г. отец Епифаний и делегация от Света Гора Атон отслужи в криптата на храма-Подворие „Св. Николай“ първия молебен на гръцки език на мощите на светител Серафим.

След това йеросхимонах Епифаний съпроводи поклонниците до килията „Въздвижение на Светия Кръст“ на манастира „Каракал“, където те бяха посрещнати от йеросхимонах Давид, началник на килията. Съществуват исторически данни, че св. Серафим през 20-30-те години е посещавал килията „Въздвижение на Светия Кръст“ и се е изповядвал на духовника йеросхимонах Лот. В костницата на килията „Въздвижение на Светия Кръст“, където почива честната глава на йеросхимонах Лот, архимандрит Филип отслужи трисагий за всички нейни починали обитатели. В годината, когато се отбелязва 1000-годишнината на руското присъствие на Света Гора Атон, йеросхимонах Давид и архимандрит Филип се договориха за сътрудничество между храма-Подворие „Св. Николай“ и килията „Въздвижение на Светия Кръст“, която посещавал св. Богучарски архиепископ Серафим.

На третия ден поклонниците се молиха на Божествената литургия на Преждеосветените Дарове в манастира „Ксенофонт“. След края на Богослужението се проведе беседа на архимандрит Филип и поклонниците от София с члена на духовния съвет на манастира „Ксенофонт“ йеросхимонах Йосиф. Архимандрит Филип предаде за игумена на манастира, архимандрит Алексий, икона на светител Серафим, нагръден кръст и поздравление за вече миналия му имен ден.

В третий день паломники молились за Божественной литургией Преждеосвященных Даров в монастыре Ксенофонт. После окончания Богослужения состоялась беседа архимандрита Филиппа и паломников из Софии с членом духовного собора монастыря Ксенофонт иеросхимонахом Иосифом. Архимандрит Филипп передал игумену монастыря, архимандриту Алексию, образ святителя Серафима, памятный крест и просил также передать поздравления с прошедшим Днем Ангела.

В същия ден поклонниците се върнаха в София.

Тази година по молба на енориашите на Подворието ще бъде организирано още едно поклонническо пътуване до Света Гора Атон.