Делегация от Света Гора Атон посети Патриаршеското Подворие

DSC_3309

С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и по покана на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, делегация от Света Гора Атон оглавена от йеросхимонах Епифаний, постоянен член на Свещения Кинотис, епистат на манастира „Пантократор”, посети Българската православна църква.

В състава на делегацията също така са: йеромонах Моисей, член на Свещения Събор на манастира„Ксенофонт”, свещеноиконом и духовен изповедник на обителта, йеродякон Йеремия (манастир „Ксенофонт”) и монах Продомос (манастир „Пантократор”).

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит по време на приема благослови делегацията от Света Гора Атон да посети храма-Подворие „Св. Николай“ и да отслужи молебен на мощите на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец, а също така да бъде изнесена духовна беседа за 1000-годишнината на отношенията между руското и светогорското монашество на Света Гора Атон, в рамките на празнуването на юбилея.

Светогорските монаси отслужиха трисагий в храма-Подворие „Св. Николай“ и молебен на мощите на светител Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, и поднесоха в дар на Подворието атонска икона на Божията Майка Геронтиса. След това присъстващите бяха поканени на беседата.

На беседата с делегацията от Света Гора Атон присъстваха: настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип (Василцев), секретарят на Представителството на Московския и на цяла Русия Патриарх в София йеромонах Зотик (Гаевский), старшият съветник в посолството на Руската федерация в България В.Г. Казанчев, съветникът в посолството на Руската федерация в България В.И. Гусев, и.д. ръководител на Руския културно-информационен център С.А. Смитюшенко, председателят на Балканското Атонско сдружение А.В. Кристов, председателят на обществения Форум „България – Русия“ С.С. Шаренкова и енориаши на Патриаршеското Подворие.

След края на беседата се състоя братска трапеза.