Видинският митрополит Дометиан отслужи Божествена литургия в Българското Подворие в Москва

На 25 юли 2015 г., делегацията на Българската православна църква пристигна в Москва за участие в тържествата по случай 1000-годишнината от преставянето на св. благ. княз Владимир. С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит, делегацията оглави Видинският митрополит Дометиан.

На 26 юли, с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил владика Дометиан отслужи Божествена литургия в Българското Подворие – храма „Успение на Пресвета Богородица“ в Гончари. На архипастиря съслужиха настоятелят на Подворието архимандрит Теоктист (Димитров), протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим, представителят на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх архимандрит Филип (Василцев).

След края на Божествената литургия бе отслужен кратък молебен пред почитаната икона на Божията Майка „Троеручица“. След това бе възгласено многолетствие за Предстоятелите на Руската и Българската Църкви, руския и българския народ, настоятеля и енориашите на храма.
Архимандрит Теоктист топло приветства владика Дометиан, като подчерта неговите многогодишни връзки с Българското Подворие. В ответно слово архипастирят отправи слова на дълбока благодарност към настоятеля на Подворието архимандрит Теоктист, духовенството, хора и богомолците за радостта от съвместната молитва, като особено подчерта, че за първи път той е служил тук през 1959 г.. Митрополит Дометиан даде в дар на Българското Подворие икона на свети Йоан Рилски – небесен покровител на Българската православна църква.
След това в енорийския дом се състоя братска трапеза.

Пресслужба на храма-Подворие „Св. Николай“ в София