Состоялось заседание Юбилейного комитета Патриаршего Подворья в Софии


Във вторник, 25 февруари, в зданието на Федералната агенция по въпросите на Сдружението на независимите държави, съотечественици, живеещи зад граница, и по международното хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество) под председателството на Егоревския архиепископ Марк се проведе заседание на Юбилейния комитет по организиране празнуването на 100-годишнината от Великото освещаване на храма-подворие „Св.Николай” в София. Исторически, Великото освещаване на Николския храм в София се е състояло на 11 ноември 1914 г.

В заседанието взеха участие: настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип (Василцев), Извънредният и Пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация Бойко Коцев, генералният директор на българския интернет-портал „Dir.bg” В.И.Жеглов, съветникът на кмета на гр. Москва А.Н.Левченко, заместник-ръководителят на Федералната агенция по въпросите на Сдружението на независимите държави, съотечествениците, живеещи зад граница, и по междунардното хуманитарно сътрудничество Г.Л. Мурадов, директорът на Руския институт за стратегически изследвания Л.П.Решетников, кн.ист.н., автор на книгата „Руската църква в София” О.Н. Решетникова, заместникът на генералния директор на Московския център за международно сътрудничество при Правителството на Москва А.В. Суконкин, председателят на Управлението на доверителния образователен фонд, председателят на КБ „Чувашкредитпромбанк” Н.С. Федотова, председателят на управлението на обществения Форум „България-Русия” С.С. Шаренкова и представителят на Московския център за международно сътрудничество в България С.К.Школни.

Откривайки заседанието, архиепископ Марк топло приветства участниците на Юбилейния комитет, като подчерта значението на предстоящото празнуване за Руската Православна църква, и обяви дневния ред.

По време на заседанието беше изслушан отчетът на настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев) за хода на ремонтно-реставрационните работи, показан беше слайд-филм, представена беше реставрираната фрескова живопис и беше приета концепция за програма на празнуването на юбилея на Подворието.

До архиепископ Марк и до членовете на Юбилейния комитет беше получено приветствие от Негово Величество Симеон Сакскобургготски, глава на Българския Царски Дом, съпредседател на комитета от българска страна.

Следващото заседание на Юбилейния комитет ще се състои през септември 2014 г.