Президентът на България награди посланика на Русия Юрий Исаков с орден «Стара планина»

2

На 29 август, на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът на България Росен Плевнелиев награди с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Русия в България Юрий Исаков, съобщава прессекретариатът на президента на България.

Росен Плевнелиев подчерта, че връченото висше държавно отличие е признание както за професионалните качества на Юрий Исаков, така и ясен знак за значимостта и важния характер, който България отдава на двустранния диалог с Русия и за желанието за неговото развитие и задълбочаване.

„Отношенията между Република България и Руската Федерация винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес. Те имат своя здрав фундамент, характерен за държавите с дългогодишни исторически традиции“, – заяви г-н Плевнелиев на церемонията.

Президентът допълни, че България и Русия са създали необходимата солидна основа за продължаване на развитието на равноправен и взаимоизгоден диалог по всички направления.

Президентът благодари на Юрий Исаков за неговите усилия за развитието на традиционно приятелските отношения между двете страни и народи. „През годините на своя мандат в България, посланик Юрий Исаков положи усилия да съхрани позитивния дневен ред и конструктивния дух на работа в областите от взаимен интерес. По този начин контактите в търговско-икономическата сфера, социалната политика, образованието, науката и културата бяха задълбочени и допринесоха за запазване на традиционно добрите и приятелски отношения между българския и руския народ“, подчерта още г-н Плевнелиев.

От своя страна Юрий Исаков заяви, че в рамките на своя мандат винаги е работил за запазването и развитието на дружески и братски отношения между двете страни и двата народа. „ Аз ценя високо и славната история, която ни свързва. Трети март, на Шипка се изкачват хиляди хора, за да честваме руските войни и българските опълченци. Това е повод да си спомним колко тясно са свързани нашите два народа“, посочи г-н Исаков. Той подчерта, че това е истинска здрава основа, върху която България и Русия могат да изграждат конструктивни и взаимноизгодни отношения, на базата на равенството и взаимното уважение.

На 17 август президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за освобождаването на Юрий Исаков от длъжността посланик на Русия в България; съгласно друг указ на президента този пост ще заеме Анатолий Макаров.

На церемонията по награждаването присъства настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип.

По материали на сайта Русская Болгария.

Снимки от сайта на администрацията на Президента на Република България.