Тържествен акт по случай честването на 135-годишнината от рождението на светител Серафим (Соболев) във Воронежката духовна семинария

1

Тържествено събрание се състоя във Воронежката духовна семинария по случай 135-годишнината от рождението на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

Тържеството бе предстоявано от Воронежки и Лискински митрополит Сергий. На президиума бяха Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, представителят на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит при Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил архимандрит Теоктист (Димитров), Борисоглебският и Бутурлиновски епископ Сергий (Копилов), ректорът на ВДС йерей Роман Ткачов. В актовата зала на семинарията присъства и секретарят на Воронежкото Епархиално управление протойерей Андрей Скакалин, администрация, преподаватели и студенти от семинарията, духовенство от Воронежка епархия.

Думата бе дадена на докладчика – студента от 5 курс Сергей Поляков и на преподавателя от ВДС протойерей Олег Гребенкин. Както отбеляза отец ректорът в своето встъпително слово, изказванията са посветени на жизнения път и подвиг на светител Серафим (Соболев), а също така на неговите богословски трудове.

След съдържателните изказвания с приветствени слова към присъстващите се обърна Браницкият епископ Григорий. Владиката предаде благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и прочете поздравителен адрес от него до воронежци. Негово Преосвещенство епископ Григорий подчерта, че благодари на Бога за възможността да се окаже на земята, където се е трудил като ректор на Воронежката семинария бъдещият светител Серафим (Соболев), Богучарски архиерископ и Софийски Чудотворец.

От своя страна, Воронежкият и Лискински митрополит Сергий благодари на Владиката за топлите думи и подкрепа. „Благодаря за този труд, който Вие заедно с отец Теоктист предприехте, за да дойдете при нас, на Воронежка земя!“ – каза в обръщението си Владиката към гостите. След това Правещият Архиерей разказа за живота и трудовете на светител Серафим както за благото на Воронежката земя, така и за Българската православна църква.

След края на тържествената част се проведе беседа на митрополит Сергий с преподаватели и студенти на Воронежката семинария.

По материали на сайта на Воронежка митрополия.