Концерт хора при храма-Подворие „Св. Николай“ и представяне на новия диск

dsc_2692

На 9 септември, петък, в Мраморната зала на Руския културно-информационен център се състоя концерт на хора на Патриаршеското Подворие и представяне на новия аудиодиск.

С поздравително слово към гостите на празника се обърна вр.и.д. ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България П.В. Журавльов.

Настоятелят на Подворието архимандрит Филип сърдечно приветства Воронежкия и Лискински митрополит Сергий, епископите Россшанския и Острогорогорожкия Андрей и Борисоглебския и Бутурлинския Сергий и поклонниците от Воронежка митрополия, които пристигнаха в България с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български Патриарх Неофит на поклонение на светините на Българската православна църква и мощите на светител Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Светител Серафим е последният дореволюционен ректор на Воронежката духовна семинария и е почитан като един от небесните покровители на Воронежка митрополия.
Архимандрит Филип представи на гостите издадения по случай прославлението на светител Серафим, архиепископ Богучарския и Софийски Чудотворец аудиодиск с избрани църковни песнопения на руски и български църковни композитори в изпълнение на хора на Патриаршеското Подворие.

На концерта присъстваха Главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), главният диригент на хора на Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ г-н Д. Димитров, началникът на Отдела „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ А.И. Карамихалева, аташето на Посолството на Руската Федерация О.А. Акимкин, духовници от софийски храмове и много гости.

Хорът на Патриаршеското Подворие под диригентството на Василена Ченова-Стефанова изпълни избрани духовни песнопения от новия диск.

След края на концерта свещеноиконом Кирил Попов провъзгласи уставните многолетствия.

След това с приветствено слово към организаторите на концерта и гостите на празника се обърна Воронежкият и Лискински митрополит Сергий.
Свещеноиконом Кирил Попов подари на митрополит Сергий авторска партитура на тропара на свет. Серафим Софийски Чудотворец и Химн на преп. Сергий Радонежки, създадена по случай 700-годишнината от рождението на светеца.

Снимки: Иванка Руснакова.
Видео: Янина Алексеева.