Състоя се среща на Светейшия Патриарх Кирил с делегацията на Българската православна църква

1

На 22 ноември 2016 година, в патриаршеската резиденция в Даниловския ставропигиален манастир  се проведе среща на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил с членовете на делегацията на Българската православна църква, участвали в тържествата по случай 70-годишнината на Предстоятеля на Руската православна църква.

Членовете  на делегацията – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум – бяха съпровождани от архимандрит Теоктист (Димитров) – представител на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх.

От страна на Руската православна църква в срещата  участваха: председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московския Патриарх Волоколамският митрополит  Иларион, Пятигорският и Черкаски архиепископ Теофилакт, заместник-председателят на ОВЦВ протойерей Николай Балашов, представителят на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх архимандрит Филип (Василцев), секретарят на ОВЦВ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук.

Приветствайки гостите, Светейшият Патриарх Кирил каза: „Много съм трогнат от вниманието към мен на Светейшия Патриарх Неофит. Моля да му предадете моите най-добри, братски чувства и благодарност за вашето участие в тържествата”.

Ръководителят на делегацията – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний – от името на Светейшия Български Патриарх Неофит благодари на Предстоятеля на Руската православна църква за поканата. „Отношенията между Руската и Българската Църкви са ценни не само за историята, но и за съвремеността” – убеден е митрополит Антоний. Той напомни, че българският народ пази паметта за помощта на Руската православна църква, за заслугите на руския император Александър ІІ Николаевич, който донесе на българите Освобождението от турското робство.

По време на срещата бяха обсъдени редица теми от междуправославното взаимодействие и двустранните връзки между Руската и Българската Църкви, в това число и въпроси по обмена на студенти и развитие на поклонничеството.

След края на срещата гостите предадоха на Светейшия Патриарх Кирил паметен дар – копие на златно блюдо от съкровището на тракийските царе, открито в Панагюрище (България).

От своя страна Предстоятелят на Руската православна църква предаде в дар на Светейшия Патриарх Неофит богослужебно облачение, посох и девет тома  събрание на своите трудове. На Западно- и Средноевропейския митрополит  Антоний и на Русенския митрополит Наум  бяха връчени архиерейски посохи и книги на Светейшия Патриарх Кирил, а архимандрит Теоктист (Димитров) получи в дар паметен кръст.

Служба за комуникация при ОВЦВ/ Патриархия.ru