Среща на Светейшия Български Патриарх Неофит с президента на Международния обществен фонд ”Единство на православните народи”

IMG_20160112_154402

Предстоятелят на Българската православна църква изказа сърдечна благодарност на Светейшия Патриарх Кирил, на Фонда и неговия президент проф. В.А. Алексеев за решението да му бъде присъдена награда, както и за цялостната дейност на Фонда в България и изрази желание да посети Москва за участие в церемонията по връчване на наградата.

Бяха обсъдени въпроси относно дейността на Българското отделение на Международния обществен фонд ”Единство на православните народи”(МОФЕПН), чийто председател на Съвета на настоятелите е Светейшият Български Патриарх Неофит, за прилагане на високите духовни и културни ценности на Православието в живота на съвременното общество сред децата и юношите. Особено внимание беше отделено на положението в Украйна. Събеседниците изразиха силно безпокойство от фактите за преследване на православното духовенство на Украинската православна църква към Московската Патриаршия.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит пожела на професор В. А. Алексеев лично и на целия Фонд Божията милост в ежедневния труд за благото на православния свят. Президентът на МОФЕПН професор В. А. Алексеев сърдечно благодари на Негово Светейшество за помощта и подкрепата в дейността на Фонда в България и връчи на Предстоятеля на Българската православна църква паметни подаръци, книги и списания, издавани от Издателската къща на Фонда ”За единство”.

В срещата взеха участие Извънредният и Пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Ю.Н. Исаков, настоятелят на Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София архимандрит Филип (Василцев), ръководителят на Българското отделение на МОФЕПН Е.Миленова, началникът на отдела за връзки с обществеността при Светия Синод А.Карамихалева, вторият секретар на посолството на Руската федерация в България Е.А. Приходко, заместник-председателят на Попечителския съвет на Българското отделения на МОФЕПН Сашо Дончев.
В същия ден се състоя среща на настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип с президента на МОФЕПН проф. В.А.Алексеев. В срещата участва и ръководителят на Българското отделение на МОФЕПН Е.Миленова.
На 13 януари президентът на Фонда проф. В.А. Алексеев отпътува от София.
Снимка: А.Карамихалева