Панихида и събиране на средства за изграждането на паметник на автора на проекта на нашия храм проф. М.Т. Преображенски

249px-preobrazhenskiy_000

Скъпи братя и сестри!

В неделя, 25 септември, след Божествената Литургия ще бъде отслужена панихида и ще се събират средства за строителството на паметник на известния архитект, автор на проекта на нашия храм проф. М.Т. Преображенски (1854 – 1930). На този ден се навършват 86 години от преставянето му.

Михаил Тимофеевич Преображенски, архитект, реставратор, педагог, историограф на древноруската архитектура, академик по архитектура, професор и действителен член на Императорската Художествена Академия, член на Императорското Православно Палестинско Общество, автор на проектите на множество прекрасни храмове в Русия, Европа и Америка: църквата “Св. Николай“ в гр. Букурещ (Румъния), църквата “Преображение Господне“ и църквата “Въведение Богородично“ на Свято-Владимирската женска църковно-учителска школа в гр. Санкт-Петербург (Русия), катедралния Храм “Св. благов. княз Александрър Невски“ в гр. Талин и Успенския храм на Пюхтицкия женски манастир в селището Куремяе (Естония), църквата „Рождество Христово“ в гр. Флоренция (Италия), храма „Св. Николай“ в гр. Ница (Франция), Свято-Троицката църква в Буенос-Айрес (Аржентина).

Събраните средства ще бъдат предадени на Владимир Алексеевич Дервенев, оглавяващ инициативната група за изграждането на паметника на професор М.Т.Преображенски, Глава на Поклоническия отдел на Санкт-Петербургска епархия, Член на Руското географско общество. Паметникът ще бъде изграден на гроба на М.Т. Преображенски — във Възкресенския Новодевичи манастир в гр. Санкт-Петербург.