Съвместно поклонническо пътуване на енориаши на софийски енории и храма-подворие „Св. Николай“ до мощите на св. Николай в гр. Бари, Италия

IMG_3682

На 16 февруари 2017 г., с благословение на Богородския епископ Антоний, се осъществи поклонническо пътуване на делегация от духовенство на Руската и Българската православни църкви до мощите на св. Николай в град Бари.

Поклонническата група оглави Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, съпровождан от архимандрит Филип (Василцев), настоятел на храма-Подворие „Св. Николай“ в София, йеромонах Стефан (Тричков) от Троянския манастир, йерей Димитър Тухчиев, вярващи от енории на гр. София и гр.Варна и от храма-Подворие „Св. Николай“ на Руската православна църква в София. В Подворието на Руската православна църква в гр. Бари поклонниците бяха сърдечно приветствани от настоятеля протойерей Андрей Бойцов.

В петък, 17 февруари, поклонниците посетиха град Монополи и катедралния храм на града, където се помолиха на древната чудотворна византийска икона „Мадона делла Мадия“, а в катедралния храм на град Алберобело се поклониха на мощите на св. безсребреници Козма и Дамян и се насладиха на живописния град Полиняно а маре.

В събота, 18 февруари, Божествената литургия на мощите на св. Николай, в криптата на базиликата „Св. Николай“ в Бари, оглави Величкият Епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. На Божествената литургия се молиха поклонници от Русия, България, Украйна, Сърбия и Грузия.

В неделя, 19 февруари, Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ в гр. Бари оглави епископ Сионий в съслужение с архимандрит Филип, с настоятеля на храма протойерей Андрей Бойцов, йеромонах Нектарий, йеромонах Стефан и йерей Димитър.

На Божествената литургия се молиха почетният настоятел на храма-Подворие „Св. Николай“ в Бари Михаил Дмитриевич Пожарицкий, постоянните енориаши на храма, поклонници от Русия, България, Сърбия, Украйна, от италианските градове Неапол, Милано, Пезаро и др.

Богослужението на мощите на светител Николай бе знаково за българската делегация. Върху гранитната плоча в олтара на криптата на базиликата, по време на Божествената литургия на мощите на св. Николай, се появиха капчици свето Миро – това явление бе възприето от поклонниците като особено благословение на светеца.

Благодарение на съвместното поклонничество и богослужение стана духовно единение между нашите християнски народи – на България, Сърбия, Русия, Украйна, Грузия и Италия.

Снимки: Нина Комарова