Съвместно поклонническо пътуване до светините на Света Гора Атон

DSC_7580

На 24 юни се осъществи станалото вече традиционно съвместно поклонническо пътуване, организирано от храма-Подворие «Св. Николай Чудотворец» в София и Балканското Атонско сдружение до светините на Света Гора Атон. В тазгодишното поклонение участваха и групи поклонници от енориите към софийските храмове: «Св. вмчц. Неделя», «Св. равноап. Кирил и Методий» и «Св. вмч. Мина» (кв. «Модерно предградие»).

Поклонниците обиколиха с кораб брега на Света Гора и се поклониха на атонските светини, които донесоха по вода братя от светогорския манастир Ксенофонт.
Атонските светини, на които се поклониха българските енориаши, включваха: частица от Животворящия Кръст Господен, частица от мощите на св. праведна Анна, частица от мощите на св вмч. Пантелеймон, част от десницата на св. вмч. Георги, частица от мощите на св. вмчца Марина и др.
Молебен пред атонските светини бе отслужен от йеросхимонах Йероним от светогорския манастир Ксенофонт, заедно с настоятеля на храма-Подворие «Св. Николай Чудотворец» в София архимандрит Филип и настоятеля на храма «Св. Мина» (кв. «Модерно предградие») протойерей Серафим Петров.
Председателят на Балканското Атонско сдружение Андрей Кристов разказа на поклонниците за светогорските манастири и скитове, които те наблюдаваха, пътувайки с кораба.
Всички поклонници бяха помазани със осветен елей от светогорската обител Ксенофонт. Също така поклонниците получиха за благословение иконки с образа на чудотворната икона на св. Георги Победоносец, осветени в светогорския манастир Ксенофонт и пояси от манастира Ватопед, осветени на Пояса на Св. Богородица.
В същия ден поклонниците се върнаха в София.

Снимки Нина Комарова