Негово Святейшество Патриарх Неофит прие Петерхофския архиепископ Амвросий в резиденцията си

dsc_7377

В сряда, 7 декември, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие в своята резиденция Петерхофския архиепископ Амвросий, ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария.

Архиепископ Амвросий е в България с благословение на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български Патриарх Неофит, за да участва в престолния празник на храма-подворие „Св. Николай“ и в тържествата по случай 135-годишнината от рождението на свет. Серафим (Соболев).

По време на разговорите бяха засегнати въпросите за студентски обмен и организирането на пътувания до светините на Българската православна църква.
Архиепископ Амвросий разказа за живота на Санкт-Петербургските духовни школи и за проблемите, които стоят пред духовното образование в Русия. Владиката с топлота си спомни за посещението на Негово Светейшество Патриарх Неофит в Санкт-Петербургската духовна академия.
В срещата участваха: викарият на Софийска митрополия Браницки епископ Григорий, главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим Георгиев, настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип Василцев, секретарят на Представителството йеромонах Зотик Гаевски.

В края на срещата Предстоятелят на Българската православна църква и архиепископ Амвросий си обмениха паметни подаръци.