Светейшият Патриарх Кирил присъства на приема даден от кмета на Москва по случай 1000-годишнината от преставянето на равноапостолния княз Владимир

патриарший вензель

Вечерта на 26 юли 2015 г., след края на концертната програма на фестивала „Русское поле“, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Кирил посети приема, който даде кметът на Москва в Екатерининската зала на Големия дворец в Царицино.
Събралите се в Екатерининската зала бяха приветствани от кмета на гр. Москва С.С. Собянин.

На приема присъстваха представителите на Поместните православни църкви.
От името на членовете на делегациите на Поместните православни църкви, които пристигнаха в руската столица за участие в тържествата по случай 1000-годишнината от преставянето на равноапостолния княз Владимир, изказване направи представителят на Антиохийския и на целия Изток Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх – Филипополският митрополит Нифон.

Днес Москва е място, обединяващо православния свят в духа на братството и мира, място, в което гостоприемството на руския народ ни обединява в любовта, място, където ние можем да свидетелстваме за нашето единство пред лицето на предизвикателствата на времето“, – каза митрополит Нифон.

В обръщение към кмета на Москва С.С. Собянин от името на делегациите на Поместните правословни църкви, представителят на Антиохийския Патриарх отбеляза приноса на столичния градоначалник в строителството на нови храмове и в съхраняването на духовното и културно наследство. „Когато аз за първи път пристигнах в Москва, тук имаше 46 храма, а сега те са около 1000. Помощта, която Вие оказвате на Църквата, подкрепяйки проектите за патриотично възпитание, социално служение и просвещение, безусловно има голямо значение, защото формира християнска система на ценности в обществото“, – подчерта представителят на Антиохийския Патриарх. Той добави, че за представителите на всички Поместни православни църкви Москва е „един от стълбовете на християнската цивилизация; и това стана възможно благодарение на това, че светият равноапостолен княз Владимир е имал мъжеството да посвети целия си народ Богу“.

Предстоятелят на Руската православна църква благодари на кмета на столицата за неговите трудове за благоустройството и благоукрасата на града. „Бих искал да Ви пожелая Божията помощ във Вашите трудове като кмет и да изразя надежда, че взаимодействието на московските власти и Църквата ще се развива за благото на столицата и цялото наше Отечество“, – добави Светейшият Патриарх Кирил в обръщението си към московския градоначалник.

Негово Светейшество също се обърна с думи на благодарност към представителите на Поместните православни църкви: „Сърдечно би благодаря за това, че вие сте заедно с нас. Нека тези празненства да ви дадат възможност да се докоснете до нашия духовен и културен живот, да почувствате биенето на пулса на нашия народ, да почувствате, че тук днес се укрепва Православието“.

По думите на Негово Светейшество това укрепване е полезно за всички Поместни православни църкви, защото те съставят едината неделима Православна църква. „Поместните църкви не означават, че са разделени една от друга. Те имат обща съпричастност към Едината Свята Съборна и Апостолска Църква“, – подчерта Светейшият Патриарх Кирил.

Пресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх/ Служба за комуникация на ОВЦС.