Светейшият Патриарх Кирил се обърна към Предстоятелите на Поместните православни църкви с послание във връзка с проведения в Киев „обединителен“ псевдосъбор

патриарший вензель

На каноничното Православие в Украйна и в целия свят бе нанесена тежка рана, отбеляза Светейшият Патриарх Кирил в обръщение към Предстоятелите на Поместните православни църкви.

Послания бяха изпратени до Блаженейшия Антиохийски папа и патриарх Йоан X, Блаженейшия Йерусалимски патриарх Теофил III, Светейшия и Блаженейши католикос- патриарх на цяла Грузия Илия  II, Светейшия Сръбски патриарх Ириней, Блаженейшия Български патриарх Неофит, Блаженейшия Кипърски архиепископ Хризостом II, Блаженейшия Атински и на цяла Елада архиепископ Йероним II, Блаженейшия Тирански и на цяла Албания архиепископ Анастасий, Блаженейшия Варшавски и на цяла Полша митрополит Савва, Блаженейшия митрополит на Чешките и Словашките земи Ростислав, Блаженейшия митрополит на цяла Америка и Канада Тихон.

     Светейшият патриарх Кирил известява за това, че на 15 декември тази година, в Киев, при непосредственото участие и прякото покровителство на държавните власти в Украйна, се е провело събрание на „йерарсите“ и миряните на двете украински разколнически групи. Участниците в това незаконно сборище, заседаващи в историческия храм София Киевска, се самопровъзгласяват за „Обединителен събор“. В действителност така нареченото обединение се изразява в сливане на две схизматични организации в една. В събора участват лъжеепископите на разколническата „Киевска патриаршия“ и на другата неканонична структура – „Украинска автокефална православна църква“.

      „Междувременно, каноничната Украинска православна църква, възглавявана от признатия в цял свят Блаженейши Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, в съответствие с решението на нейния Свети Синод от 7 декември, отказа участието си в това мероприятие, считайки го за „незаконно събрание“. Независимо от многочислените опити за натиск на нейните архипастири, от 90 йерарха, влизащи в състава на нейния епископат, в псевдосъбора вземат участие само двама архиерея, от които единият – епархиален, а другият – викариен. Съгласно Решението на светия Синод на Украинската православна църква от 17 декември, и двамата, поради причина отклоняване в разкол и грубо нарушаване на архиерейката клетва, са освободени от длъжност и са под запрещение от  извършването на свещенослужения“ – подчертава Светейшият Владика.

     Негово Светейшество напомня, че процесът на „предоставяне на автокефалия на Украйна“, е инспириран от държавния глава на страната, в преследване на свои собствени политически цели. „Състоялото се събрание само потвърждава факта на откритата намеса на държавата в църковния живот“ – отбелязва Патриархът. Президентът П. Порошенко не само присъства на този „събор“, но и седейки на президиума, лично наблюдава хода на събранието. В „събора“ участва още председателят на Върховната Рада на Украйна А. Паруба /гръко-католик по вероизповедание/, който на 17 декември обяви предстоящото в близките дни гласуване на проекто-закон за лишаване на Украинската православна църква от правото да се именува със своето законно  наименование.

     „Целта на това преименуване е провеждането на пререгистрация на всички приходи и манастири, признаване за недействителни документите, уреждащи правата на каноничната Църква да притежава храмове и друго църковно имущество“ – отбелязва Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

     „За огромно съжаление, в тези враждебни на Църквата мероприятия, въпреки свещените канони и в нарушение на установените църковни правила, участват и представители на Константинополската патриаршия, съобщава Предстоятелят на Руската православна църква. Галският митрополит Емануил председателства събора на разколниците, заобиколен от дясната си страна от причастния към гръко-католиците П. Порошенко, а от лявата – отлъчения от Църквата Филарет Денисенко и от непритежаващия апостолско приемство Макарий Мелетич“.

     Както отбелязва Светейшият Владика, печалният резултат от това незаконно сборище е избирането на „предстоятел“ на така наречената „Украинска православна църква“. Разколнически „йерарх“, на самопровъзгласената  „Киевска Патриаршия“ става С.П. Думенко, които получава всички свои хиротонии и дори „монашеския постриг“ с името Епифаний от ръката на лишения от сан и анатемосан Филарет Денисенко. Новоизбраният „предстоятел“ побърза публично да заяви, че Филарет ще запази пожизнено за себе си титлата „почетен патриарх“ и занапред „ще ни помага пожизнено да развиваме нашата единна поместна украинска православна Църква“

   „Извършеното действие на крещящо беззаконие се поднася от страна на властите и на Константинополската църква като обединение на украинското Православие“ – обръща внимание на Предстоятелите на Поместните православни църкви Светейшият патриарх Кирил. „По същество в крайна сметка обединение не е постигнато. Разколниците си остават разколници и пребиваващи извън Църквата. Дори обединени един с друг, те както и преди си остават малцинство на православната карта на Украйна“. Негово Светейшество обръща внимание, че съгласно официалната статистика, обявена от Министерството на културата на страната, Каноничната православна църква наброява 12 348 прихода, което е два пъти повече от общото количество приходи, влизащи в състава на псевдоцърковната структура. Броят на свещенослужителите на каноничната Украинска православна църква възлиза на 10 424, броят на манастирите – 211, а броят на монашестващите – 4 721.

  „Украинската православна църква е най-многобройната религиозна организация в състава на Московската патриаршия. Епископатът на Украинската православна църква, влизащ в състава на Московската Патриаршия, имащ статут на широко самоуправление, на състоялия се на 13 ноември тази година Събор на епископите, единодушно застана на позицията за запазване на този статус, за съхранението на многовековното единство с Руската православна църква – заявява Патриарх Кирил. Украинската власт обаче прави всичко, за да прекъсне тази историческа връзка.

      Негово Светейшество подчертава, че разколниците, обединявайки се един с друг, не правят най-важната крачка – покаянието за греха на разкола и възвръщането към Църквата, от която са излезли и от чието единство са отпаднали. Вместо това, се извършва легализация на разкола от Константинополската патриаршия под формата на „автокефалия“.

     Предстоятелят на Руската православна църква напомня: Именно тези действия на Светейшия патриарх Вартоломей на състоялия се през януари 2016 година Синаксис в Шамбези, в присъствието на Предстоятелите на Поместните Православни автокефални Църкви, обещава да не предприема нито до Критския Събор, нито след неговото провеждане. Нарушаването на дадената от него дума предизвика трагедия в православния свят, заключва Светейшият Патриарх. Той подчертава „Извършеното на 15 декември незаконно действие означава, че за Константинополската Църква 90 епископа, повече от 10 000 свещеници, дякони и монашестващи, десетки милиони вярващи, принадлежащи на Каноничната Църква в цяла Украйна вече не съществуват само поради това, че не са искали да станат участници в наложения им отвън проект на предоставяне на „автокефалия“ и желаят да устройват своя църковен живот в съответствие с църковните правила, а не съобразно политическите амбиции на властите“.

      Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил известява адресатите на  посланието, че в деня, следващ „събора“, 16 декември, Константинополският патриарх Вартоломей официално признава избирането на „предстоятел“ на разколническата структура, чието име вече се поменава на Литургията в патриаршеския храм Свети Георги. Обявява също така, че на 6 януари на настъпващата година ще предостави томос на автокефалията. В същия този ден, Филарет Денисенко обявява във Владимирския събор в Киев, че в качеството си на почетен патриарх ще управлява пожизнено обединената разколническа „църква“ заедно с новоизбрания „предстоятел“, който ще представлява тази организация във външните отношения.

      „Ние сме свидетели на незаконно вмешателство във вътрешния църковен живот на Украинската православна църква, на груба антиканонична инвазия в нейните предели, на задълбочаване на църковното разделение между православния народ, на още по-голям разкол в украинската Православие“ – подчертава Светейшият Владика.

       Той споменава и за това, че в близкото минало православният свят се е сблъскал с подобна заплаха за своето единство, във връзка с разкола, разтърсил Българската православна църква през 90-те години. Тогава, както и в настоящия случай, действията на разколниците активно са подкрепяни от държавните власти на страната. „Най-важната крачка за възстановяване на единството в Поместната църква беше провеждането на Всеправославния Събор в София, за свикването на който горещо се бе застъпила Московската Патриаршия – напомня Негово Светейшество. И въпреки, че Светейшият Константинополски патриарх Вартоломей предлагаше като решение легализирането на разкола и доброволното отказване на законния Предстоятел на Българската православна църква Патриарх Максим, пълнотата на Православието защити правото на Каноничната Българска Църква и нейния Първойерарх, полагайки изначалните канонични основания за преодоляването на разкола“.

     „Днес  ние недоумяваме как е възможно гласът на многомилионната канонична Църква в Украйна да остава не чут – отбелязва Светейшият Патриарх. Убеден съм, че в Украйна понастоящем е налице не конфликт на интереси между Московската и Константинополската Патриаршия, както някои се опитват да представят този въпрос, а нещо много по-опасно: Дълбоко разминаване на Предстоятеля и на йерарсите на Светата Константинополска Църква с православните канонични традиции и със светоотеческата еклесиология. Настъпва време, когато по-нататъшно мълчание вече е невъзможно, тъй като това, което се случва пред очите ни, е предизвикателство към целия православен свят. Не съществува съмнение, че украинският сценарий може да се реализира в бъдеще в която и да било друга Поместна църква“.

   Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил се обръща към Предстоятелите на Поместните православни църкви с призив да не признават резултатите от незаконно проведеното в Киев сборище на разколници, а също и да надигнат своя авторитетен глас и според своите сили да направят всичко възможно за предотвратяването на разрушителните за Православието действия. Призовавам Вас и цялата пълнота на [вашата] Свята Църква да не признавате новосъздадената псевдоцърковна структура и да не встъпвате в общение с нея“ – пише Негово Светейшество.

    „Прося Вашите свети молитви за гоненията в Украинска православна църква , за нашите страдащи братя и сестри, търпящи поругания и унижения заради верността си към Светото Православие“ – с тези думи се обърна Светейшия Владика към Предстоятелите на Поместните църкви.

                                                                                 Служба за комуникации ОВЦВ.