Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие Воронежкия и Лискински митрополит Сергий и поклонниците от Воронежка митрополия

6

В събота, 10 септември, поклонниците от Воронежка митрополия се поклониха на светините в Софийските храмове.

В същия ден Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие в резиденцията си Воронежкия и Лискински митрополит Сергий, епископите: Россошански и Острогожки Андрей и Борисоглебски и Бутурлиновски Сергий и поклонниците от Воронежка митрополия. Поклоническата група пристигна в България с благословение на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит за поклонение на светините на Българската православна църква и мощите на Богучарския архиепископ и Софийски Чудотворец светител Серафим, който е последният дореволюционен ректор на Воронежката духовна семинария и е един от Небесните покровители на Воронежка митрополия.
В срещата участваха Браницкият епископ Григорий – викарий на Софийска митрополия, Главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим Георгиев, началникът на отдела „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ А.И. Карамихалева.
Патриаршеското Подворие беше представено архимандрит Филип Василцев и секретаря на Представителството йеромонах Зотик Гаевски.
По време на срещата Воронежкият и Лискински митрополит Сергий разказа на Светейшия Владика за съвременния църковен живот във Воронежка митрополия, а също така бе обсъдена възможността за поклоннически пътувания на духовници и миряни от епархията на Воронежка митрополия до светините на Българската земя.

В края на срещата Воронежкият и Лискински митрополит Сергий и Светейшият Български Патриарх Неофит си обмениха паметни подаръци.