Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие делегацията на Руската православна църква

DSC_0978

На 27 февруари 2015 г., вторник, в Патриаршеската резиденция в София Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит прие делегацията на Руската православна църква, оглавявана от Виленския и Литовски архиепископ Инокентий.

В срещата взе участие и делегацията на Православната Църква на Чешките земи и Словакия, оглавявана от Михайловско-Кошицкия архиепископ Георгий (Православна Църква на Чешките земи и Словакия).

В срещата също така участваха: архимандрит Филип (Василцев), Представител на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, архимандрит Серафим (Шемятовский), Представител на Православната църква на Чешките земи и Словакия при Московския и на цяла Русия Патриарх, протойерей Владимир Селявко, секретар на Виленско-Литовската епархия по външните връзки, йеромонах Зотик (Гаевский), секретар на Представителството на Руската православна църква в София.
От Българската православна църква в срещата взеха участие Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим (Георгиев), началник-отдел „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ А. Карамихалева.

Негово Светейшество Патриарх Неофит сърдечно приветства скъпите гости, които пристигнаха в България за участие в тържествата на Видинска митрополия. По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от общоцърковен характер.

Владика Серафим е изключително почитан в България, особено от младежите, които често прибягват към молитвената му подкрепа – заяви патриарх Неофит.

Архиепископ Инокентий подари на Негово Светейшество икона на светите Виленски мъченици.
Архиепископ Георгий от името на Светия Синод и Предстоятеля на Православната Църква на Чешките зими и Словакия връчи на Светейшия Патриарх Неофит орден „Св. равноапостолен княз Ростислав“ – I степен.
В края на срещата Негово Светейшество подари на всички участници в срещата паметни подаръци и преподаде Първосветителско благословение.