Престижно отличие за Негово Светейшество патриарх Неофит

logo Фонда единства (МОФЕПН)

Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото.

На своето заседание на 25 ноември Президиумът, Попечителският съвет и Комисията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФЕПН) единодушно са взели решение премията на Фонда за 2015 година да бъде присъдена на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Другите лауреати на тазгодишната премия на Международния фонд за единство на православните народи са президентът на Република Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация С.Е. Наришкин.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март 2016 г. в храма „Христос Спасител” в Москва.

Премията на МОФЕПН се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културно единство на православните народи, икономическите и политическите връзки между тях и утвърждаване в живота на обществото на високите норми на християнския морал.

Премията на Фонда за 2004 г. бе връчена на приснопаметния Български патриарх Максим. Със същото отличие за 2002 г. бе отличен и президентът Георги Първанов.