Храмов празник в Патриаршеското Подворие (обновено)

DSC_0638

В събота, 9 май, на празника Пренасяне мощите на св. Николай от Мир Ликийски в Бари, Патриаршеското Подворие в София отбелязва своя храмов празник.С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит Божествената литургия в Патриаршеското Подворие на храмовия празник и в деня на 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война оглави Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан в съслужение с настоятеля на Подворието архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква в София – ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, архимандрит Теофан и архимандрит Атанасий, ставрофорен свещеноиконом Симеон, йеромонах Зотик, йерей Димитър и дякон Иван Иванов, доцент в Богословския университет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След края на Божествената литургия Видинският митрополит Дометиан отслужи благодарствен молебен чин към Господа Бога, отслужен в деня на Победата във великата Отечествена война и заупокойна лития.

След това председателят на обществения форум „България-Русия“ С.С. Шаренкова от името на Националния комитет за честването на 70-годишнината от Победата над фашизма и края на Втората световна война награди с паметни медали Видинския митрополит Дометиан, архимандрит Филип и йеромонах Зотик.

След края на Богослужението по решение на Светия Синод на Българската православна църква пред Паметника на съветските войни бе отслужена панихида, която оглави Видинският митрополит Дометиан в съслужение с главния секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим, представителя на Московския и на цяла Русия Патриарх в София архимандрит Филип, Представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря и дякон Иван Иванов.

В същия ден секретарят на Представителството на Подворието йеромонах Зотик отслужи трисагий на паметника-костница на съветските войни в кв. Лозенец.

Венци на паметниците на съветските войни възложиха представители на правителството, Народното събрание на България, Посланикът на Русия в България Юрий Исаков, посланиците на Белорусия, Азърбайджан, Армения, Казахстан, Венецуела, Виетнам и др. страни, представители на обществени културни организации, ветерани от войната и енориаши от Патриаршеското Подворие.

По време на празничните събития енориаршите от Подворието раздадоха около 3 хиляди георгиевски лентички.