Престолен празник в храма-Подворие „Св. Николай“

1 (53)

 

Във вторник – 9 май, в деня, когато се отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай от Мир Ликийки в Бари, Патриаршеското Подворие в София отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Божествената литургия в Патриаршеското Подворие в деня на храмовия празник оглави главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим в съслужение с духовника на Даниловия манастир архимандрит Даниил (Воронин), настоятеля на Подворието архимандрит Филип, йеромонах Зотик, духовниците от Софийска митрополия архимандрит Теофан (Диновски), протойерей Петър Петров и йерей Димитър Тухчиев.

След сугубата ектения епископ Герасим отправи молитва за мир в Украйна.

На заупокойната ектения бяха произнесени особени прошения за «вождех и воинах за веру и Отечество на поли брани жизн свою положивших, от ран и глада скончавшихся, в пленении и горких работах невинно умучених и убиених и всех Победи ради потрудившихся»

Евангелският текст прозвуча на български език.

На богослужението молитвено присъства началникът на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“ А.И. Карамихалева.

След края на Божествената литургия Мелнишкият епископ Герасим оглави славлението на светията.


Последованието с благодарствено и молебно пение към Господа Бога, което се пее в деня на Победата във Великата Отечествена война оглави архимандрит Даниил.

След това архимандрит Даниил отслужи молебена на мощите на свет. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

Снимки Нина Комарова, Янина Алексеева и Иванка Руснакова.