Престолен празник на храма-Подворие „Св. Николай“

DSC_7273

В понеделник, 9 май, на празника „Пренасяне мощите на св. Николай“ от гр.Мир Ликийски в Бари, Патриаршеското Подворие в София отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Божествената литургия в Патриаршеското Подворие в деня на престолния празник оглави викарият на Софийска митрополия Браницкият епископ Григорий в съслужение с главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим Георгиев, настоятеля на Подворието архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, архимандрит Теофан, иконом Кирил Попов, иконом Александър Георгиев, ставрофорен свещеноиконом Симеон и протодякон Иван Петков.

На богослужението молитвено присъстваха председателят на Църковното настоятелство на храма „Св. благ. княз Александър Невски“ архимандрит Дионисий Мишев, йеромонах Зотик, йерей Димитър Тухчиев, бившият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки със съпругата си, началникът на синодалния отдел „Връзки с обществеността“ А.И. Карамихалева и председателят на обществения Форум „България – Русия“ С.С. Шаренкова.

 

След сугубата ектения архимандрит Филип отправи молитва за мир в Украйна.

Евангелското четиво прозвуча на български език.


 

Проповед върху запричастния стих произнесе свещеникът от храма „Св. Неделя“ иконом Кирил Попов.

 

След края на Божествената литургия Браницкият епископ Григорий отправи славословие към светеца и възнесе особени заупокойни прошения, пеещи се в Деня на победата.

След това епископ Григорий се обърна към молещите се с кратко приветствено слово и ги поздрави с храмовия празник.

От своя страна, приветствайки епископ Григорий, архимандрит Филип изказа думи на благодарност към Светейшия Патриарх Неофит за благословението на йерарха на Българската православна църква Негово Преосвещенство да оглави престолния празник на храма-Подворие „Св. Николай“. За спомен от съвместното служение архимандрит Филип поднесе на епископ Григорий комплект богослужебни книги на издателството на Московската Патриаршия.

Архимандрит Филип поздрави ветераните от Великата Отечествена война и труженици в тила, които живеят в България, с празника на Победата и им връчи паметни подаръци от Руската православна църква с пожелание за крепко здраве и дълъг живот.

След това за оказана помощ и съдействие на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип награди с благодарствена грамота Татяна Василева и Андрей Якимчук.

За светейшите патриарси Московския и на цяла Русия Кирил и Българския Неофит, за българския и руския народи и за всички присъстващи в храма бе изпято Многолетствие.

 

В същия ден секретарят на Представителството на Подворието йеромонах Зотик отслужи трисагий на паметника на Съветската армия в квартал Лозенец, където са погребани съветски войници, загинали в боевете с фашистките завоеватели.

Венци на паметниците на съветските войни възложиха представители на дипломатическите мисии в България, обществено-културни организации, ветерани от войната, съотечественици и енориаши на Патриаршеското Подворие.

По време на празничните мероприятия енориашите на Подворието раздадоха повече от две хиляди Георгивски лентички.

Снимки: РКИЦ в София