Предстоятелите на Руската и Българската православни църкви отслужиха Литургия в Покровския женски манастир в гр. Москва

13

На 8 март 2016 г., на празника 1-во и 2-ро намиране на честната глава на св. Йоан Предтеча, Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и Светейшият Български Патриарх Неофит отслужиха Божествена литургия в храма „Воскресение Словущего“ (б.пр.-наречен така в памет на обновлението на храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим през 355 г., чествано на13/26 септ.) в Покровския ставропигиален женски манастир в гр. Москва. В същия ден, съгласно решението на Светия Синод на Руската православна църква от 16 юли 2013 г. (журнал №81), се отбелязва също и допълнителен „Ден на паметта на света блажена Матрона Московска“.

От 7 до 11 март Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е на посещение в Руската православна църква, по време на което ще му бъде връчена премията на Международния фонд „Единство на православните народи“.

След пристигането си в Покровския манастир Предстоятелите на Руската и Българската православни църкви се поклониха на честните мощи на блажената старица Матрона, които се покоят в храма „Покров на Пресвета Богородица“.

На Патриарх Кирил и Патриарх Неофит на Литургията съслужиха: Волоколамският митрополит Иларион,председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия; Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний (Българска православна църква); Истринският митрополит Арсений, пръв викарий на Московския и на цяла Русия Патриарх за гр. Москва; Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия (Българска православна църква); Солнечногорският епископ Сергий, ръководител на Административния секретариат на Московската Патриаршия; Подолският епископ Тихон; протоиерей Владимир Диваков, секретар на Московския и на цяла Русия Патриарх за гр. Москва; архимандрит Герасим (Георгиев), главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква; архимандрит Дионисий (Мишев), председател на Църковното настоятелство на храм-памятника „Св. блгв. княз Александър Невски“ в София (Българска православна църква); архимандрит Филип (Василцев), представител на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх; архимандрит Теоктист (Димитров), представител на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх; архимандрит Серафим (Шемятовский), представител на Православната Църква на Чешските земи и Словакия; протойерей Николай Балашов, заместник председател на ОВЦС МП; игумен Пьотр (Еремеев), наместник на Високо-Петровския ставропигиален манастир; духовенство от гр. Москва.

На богослужението присъстваха Н.В. Симеон II Сакскобурготски – глава на Българския Царски Дом, Извънредният и Пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация г-н Бойко Коцев, председателят на Комитета на Държавната Дума на ФС на РС по делата на Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Л.Е. Слуцкий, ръководителят на Федералната служба за регистрация, кадастър и картография (Росреестр) И.В. Василиев, заместник -кметът на гр. Москва по въпросите на икономическата политика и имуществено-землените отношения Н.А. Сергунин, главата на управлението на Таганския район на гр. Москва Е.Д. Джиоев, президентът на Международния обществен фонд “Единство на православните народи“ В.А. Алексеев, членове на делегацията, съпровождаща Светейшия Български Патриарх Неофит.

Сред молящите се в храма бе и настоятелката на Покровския ставропигиален манастир игумения Теофания (Мискина), сестри от Покровската обител и възпитаници от манастирския приют за момичета.

Богослужебните песнопения изпълни хорът на Покровския манастир под диригентството на Юлия Петрова.

По телевизионния канал «Союз» директно се предаваше Патриаршеското богослужение.

На малкия вход бе направено тържествено съвместно прославление от двете Поместни Църкви на светител Серафим (Соболев). Волоколамският митрополит Иларион огласи Деянието на Архиерейския Събор на Руската православна църква за прославлението в лика на светиите на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) от 3 февруари 2016 г. Протойерей Владимир Диваков и архимандрит Дионисий (Мишев) изнесоха от олтара иконата на светител Серафим. След като Предстоятелите на Руската и Българската църкви се поклониха на иконата, отец Владимир и отец Дионисий благословиха с иконата участниците в богослужението и я поставиха на аналоя в центъра на храма.

След сугубата ектения Предстоятелят на Руската православна църква отправи молитва за мир в Украйна.

Проповед преди причастяването произнесе свещеник Сергей Петров, клирик на Покровския ставропигиален женски манастир в гр. Москва.

След края на Литургията игумения Теофания (Мискина) приветства Светейшия Патриарх Кирил и Светейшия Патриарх Неофит и поднесе на Предстоятелите икони на светител Серафим Софийски (Соболев).

Светейшият Патриарх Кирил се обърна към присъстващите със слово.

В дар на Българския Патриарх Предстоятелят на Руската Църква поднесе съд за измиване на ръцете при извършване на Божествена литургия. На игумения Теофания Светейшият Владика връчи кръст, изготвен в памет за честването на 1000-годишнината от преставянето на светия равноапостолен княз Владимир.

След това към събралите се в храма се обърна Светейшият патриарх Неофит. Предстоятелят на Българската православна църква поднесе на Светейшия Патриарх Кирил икона на светител Серафим, изписана от български иконописци.

На вярващите бяха раздадени иконки на светител Серафим с благословението на Московския и Българския Патриарси, а също и иконки на св. Матрона Московска с благословение на Светейшия Патриарх Кирил.

Главата на Царския Дом на България Н.В. Симеон II дари на Светейшия Патриарх Кирил икона на св. Николай Чудотворец. Тази икона страстотерпецът император Николай II е подарил на своя кръщелник – Българския цар Борис III, баща на нине здравствеющия цар Симеон II. Получавайки иконата, Светейшият Патриарх Кирил каза: „Сърдечно Ви благодаря, Ваше Величество, за този дар. Той се дава в ръцете на Патриарха, но това е дар за Руската православна църква. Освен своята художествена стойност тази икона има поразителна историческа и духовна ценност“. От своя страна Светейшият Патриарх Кирил подари икона на светия равноапостолен княз Владимир, изрисувана по случай 1000-годишнината от преставянето на покръстителя на Русия.

В Покровския храм на обителта Светейшият Патриарх Кирил възнесе молитви при раката с мощите на блажената старица Матрона.

Пресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх.