ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОВЦС ИЗПРАТИ ПОЗДРАВЛЕНИЕ ДО СВЕТЕЙШИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ТЕЗОИМЕНИТСТВОТО МУ

Mospat_Logo-s-300x199-170x114-150x100

Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион поздрави Предстоятеля на Българската православна църква с деня на неговия небесен покровител. Ето и пълния текст на поздравителното послание:

Ваше Светейшество!

Сердечно Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител.

Житието на светия мъченик Неофит, проявил равноангелска висота в подвижничеството и твърдост в мъченичеството, винаги е вдъхновявало чедата на Светата православна църква към търпение и постоянство сред тегобите и трудностите, с които техният живот постоянно е изпълнен.

Небесното застъпничество на този Божий угодник, с името на когото сте бил наречен при монашеския постриг, Ви е поддържало при възхождането от сила в сила (Пс. 83:3) по духовната лествица на монашеството и служението на Църквата. Сега този светец е почитан от целия български православен народ, на отеческо попечение за който изцяло е посветен Вашият живот като Предстоятел на Българската православна църква.

По молитвите на свети мъченик Неофит, Господ да изпраща винаги на Ваше Светейшество Своя мир, който надвишава всеки ум (Фил. 4:7), крепки телесни сили и дръзновение в молитвите за боголюбиво Ви паство.

С почтителна любов в Господа,

Председател на Отдела за външни църковни връзки на
Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит Иларион