Послание на Светейшия Патриарх Кирил до Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, събрали се на о. Крит

3_18_NOV_1768

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх отправи послание до Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, събрали се на о. Крит.

До Негово Светейшество Вартоломей, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски Патриарх,

До Светейшите и Блаженейши Предстоятели на Светите Божии Църкви,

архипастирите, пастирите и монашеството и миряните, събрали се на остров Крит

Ваше Светейшество, Светейший Патриарх Вартоломей! Ваши Светейшества и Блаженства! Преосвещени събратя архипастири, досточтими представители на Поместните православни църкви!

Сърдечно ви приветствам от името на Руската православна църква, от името на православните вярващи в Русия, Украйна, Белорусия, Молдова и другите страни, съставляващи обширното паство на Московската Патриаршия.

Всички ние, братя, явяваме единото Тяло Христово (1 Кор. 12:27). Безценният дар на единството ние получихме от Самия Господ и наш Спасител Иисус Христос. Съхраняването на този дар е една от главните наши задачи, това е пряка заповед на Спасителя (Йоан17:21).

Нека не ви смущава фактът, че мненията на Църквите-Сестри за свикването на Светия и Велик Събор се разделиха. По думите на свети апостол Павел, „па и трябва да има помежду ви разногласие, за да изпъкнат достойните между вас“ (1 Кор. 11:19).

В дните на подготовката за Събора такива разномислия с пълна сила се проявиха, но ние не трябва да им позволим да отслабят богозаповяданото единство, да прерастнат в междуцърковен конфликт, да внесат разделение и смут сред нашите редове. Ние оставаме едно православно семейство и всички заедно носим отговорността за съдбата на Светото Православие.

Дълбоко съм убеден в това, че Църквите, – и тези, които решиха да дойдат на Крит, и тези, които се въздържаха от това, – са приели тези решения по съвест, а затова и към позицията на всяка една от тях ние подобава да се отнесем с уважение.

Руската православна църква винаги е изхождала от убеждението, че гласът на която и да е Поместна църква – малка или голяма, древна или нова – не бива да се пренебрегва. Отсъствието на съгласието на Антиохийската църква за свикването на Събора означава, че общоправославен консенсус ние не сме постигнали. Ние не можем да игнорираме гласа на Грузинската, Сръбската и Българската Църкви, които се изказаха за пренасяне провеждането на Събора на по-късна дата.

Вярвам, че при наличието на добра воля срещата в Крит може да стане важна крачка към преодоляване на възникналите разногласия. Тя може да допринесе за подготовката на този Свят и Велик Събор, който ще обедини всички без изключение Поместни Автокефални Църкви и ще стане видимо отражение на единството на Светата Православна Църква Христова, за каквото се молиха и което очакваха нашите блаженопочинали предшественици.

Уверяваме ви, че нашите молитви ще бъдат с вас през дните на предстоящите ви трудове.

С много любов в Христа,

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ