Поздравление Святейшего Патриарха Болгарского Неофита с годовщиной интронизации от митрополита Волоколамского Илариона

arch_Hilarion-213x300

Поздравление Святейшего Патриарха Болгарского Неофита с годовщиной интронизации от митрополита Волоколамского Илариона

МОСКОВСКА ПАТРИАРШИЯ

СВЕТИЯТ СИНОД НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ОТДЕЛ ЗА ВЪНШНИ  ЦЪРКОВНИ ВРЪЗКИ

МОСКВА

 Изх.№04/327                                                                                         

24.02.2015 г.

До

Негово Светейшество,

Светейший  НЕОФИТ,

Софийски Митрополит,

Български  Патриарх

Ваше Светейшество!

          Сърдечно Ви поздравявам с поредната годишнина от Вашата интронизация на славния във вековете Български патриаршески престол.

          Вашите целожизнени ревностни трудове в лозето на Светата Христова Църква  Ви донесоха богат пастирски и административен опит, а също и искрената любов на Вашето паство, уготовяйки Ви добър чин и голямо дръзновение във вярата в Христа Иисуса. (1Тим.3:13).

          Съборният разум на Българската православна църква, съзирайки във Вас достоен приемник на приснопаметните Български Патриарси Кирил и Максим, както и на всички богомъдри Първосветители, в различно време трудили се за съзидание и укрепване на Българското Православие, повери неговата съдба на молитвите и на мъдрите грижи на Ваше Светейшество, полагайки на Вашите плещи нелекия кръст на Патриаршеското служение, отеческо попечение за благосъстоянието на светите храмове и обители в България, за духовното възраждане на българския народ.

          С първосветителското слово и с примера на собствения благочестив живот Вие вдъхновявате пасомите да прекарват живота си с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Светий, с нелицемерна любов (2 Кор. 6.6), а пастирите – самоотвержено да се трудят в Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината. (1 Тим.3.15).  

          Годините на Вашето Патриаршество се ознаменуваха с последователно развитие на традиционно добри отношения с Руската православна църква. Голямо значение имаше личното участие на Ваше Светейшество в тържествата по случай 1025-годишнината от Покръстването на Русия – в Москва, Киев и |Минск, – както и мирната визита  на Ваше Светейшество в Руската православна църква.

          В този ден, така тържествен за Вас и за цялата Българска православна църква, молитвено Ви пожелавам  мир, благодатно укрепване на телесните сили и неоскъдваща Божия помощ  във Вашето Патриаршеско служение.

С почтителна любов в Господа,

Председател на Отдела за външни църковни връзки на

Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит

+Иларион