Поздравление от Светейшия Патриарх Кирил до Светейши Патриарх Български Неофит по случай 70-та годишнина

Видеообращение Патриарха

До Негово Светейшество,
Светейши Неофит,
Митрополит Софийски
Патриарх Български

Ваше Светейшество,
Възлюбен во Христа Събрат и Съслужител пред Престола Божий!

Сърдечно Ви поздравявам със седемдесетия Ви рожден ден!
Изцяло посвещавайки своя живот на служението на Господ Иисус Христос и Неговата Църква, от младите Ви години Вие следвахте пътищата на православната вяра, преуспявайки в нея с благодарение (Кол.2,7).
За Вашето братолюбие, скромност и необичаен творчески талант с топли чувства си спомнят всички, които учеха заедно с Вас в Московската духовна Академия. Благословението на преподобни Серги Радонежки, което имате от онези далечни години, тайно Ви подкрепяше и в най-трудното за българското Православие време, когато Вие с мъжество и смирение изпълнявахте поверените Ви от Господа епископски задължения, поучавайки свещенослужителите и миряните във вярност към Майката-Църква, чрез примера на собствения Ви живот проповядвайки истините на Светото Евангелие.
След преселването в селенията на праведните на приснопаметния Патриарх Максим, Вие бяхте избран от съборния разум на Българската православна църква за наследник на починалия светител и призован към високото Предстоятелско служение.
С радост може да се засвидетелства, че Вие внасяте значителен принос в развитието на межправославното сътрудничество, в делото на укрепване на отношенията между Руската и Българската православни църкви и пасомите от тях народи.
Милосърдният Господ да Ви дари душевен мир, добро здраве и дръзновение в молитвата и Своята благодатна помощ в по-нататъшно Предстоятелско служение.
С любов в Христа и добри спомени за нашите съвместни молитви пред Престола Божий,

КИРИЛ
ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ