Подворието на Руската православна църква предаде камбана на храма „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Айтос

(39)

В неделя, 15 ноември, секретарят на Представителството на Руската православна църква предаде на храма „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Айтос камбана, отлята в гр. Воронеж по проект на известния майстор на камбани И.В. Коновалов.

С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий йеромонах Зотик оглави неделната Божествена литургия в храма „Св. вмчк. Димитър“ в гр. Айтос в съслужение с предстоятеля – свещеноиконом Ромил Негозов, свещеноиконом Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия и ставрофорен иконом Димитър Сотиров от гр. Котел.

На Божествената литургия присъства кметът на гр. Айтос Васил Едрев и председателят на Общинския съвет Красимир Енчев.
След отпуста на Божествената литургия бе извършен чинът на освещаване на новата камбана, отлята за новопостроения храм „Св. Йоан Предтеча“.
В своето приветствено слово о. Зотик каза:

Когато освещаваме камбана, ние се молим за това нейният звук, защото тази камбана е богупосветена и благословена – да има силата да събужда живота у човека, който я чуе. Освещаваната сега камбана е дар от Подворието на Руската православна църква на вашата енория. Още от XV век в Русия интензивно се развива изкуството на отливане на камбани, което бе прекъснато от трагичните събития от началото на ХХ век. Вашата камбана бе отлята във Воронежския леярен завод по индивидуален проект, – изработен от известния майстор на камбани И.В. Коновалов, автор на проекта на звонницата на Храма „Христос Спасител“. Да даде Бог тази камбана дълги години да звъни на вашите служби, призовавайки за участие в тях всички търсещи спасение и Вечен живот.

В своето ответно слово свещеноиконом Ромил изрази благодарност:

Ние приемаме вашето великодушно благодеяние като топло дихание на вечната и неделима братска любов в Христа между нашите два православни народа. Ние искаме да ви уверим, че диханието и звънът в Христа няма да угаснат, защото вашият подарък ще ни зове към това, – каза отец Ромил.

Кметът на града Васил Едрев също сърдечно благодари за подаръка на Руското Подворие в лицето на о. Зотик и му подари икона на св. вмчк. Димитър Солунски – покровител на гр. Айтос и на неговите жители.

След това в параклиса-костница „Св. вмчк. Димитър“, на мястото, където са погребани руските войни, паднали за освобождението на гр. Айтос, бе отслужен трисагий.
По покана на настоятеля свещеноиконом Ромил отец Зотик разгледа новопостроения храм св. Йоан Предтеча.