Поклоническо пътуване на енорията при храма-Подворие „Св. Николай“ в София до мощите на св. Николай в Бари (Италия)

4.  (9)

В петък, 11 декември, група поклонници от енорията при храма-Подворие „Св. Николай“ в София пристигна в гр. Бари за поклонение на мощите на св. Николай Чудотворец.

На следващия ден, в базиликата „Св. Николай“ настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ в гр.Бари прот. Андрей Бойцов в съслужение с архимандрит Филип (Василцев), настоятел на храма-Подворие в София, и йеромонах Зотик (Гаевски), секретар на Представителството на Руската православна църква в България, отслужи молебен пред мощите на светеца. След това протойерей Андрей разказа на поклонниците от София историята на базиликата и светините в гр. Бари.

В същия ден поклонниците от София посетиха град Полиняно и град Алберобело, където в катедралния храм се поклониха на мощите на светите безсребреници Козма и Дамян.

На следващия ден, неделя, Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ в Бари оглави протойерей Андрей в съслужение с архимандрит Филип и йеромонах Зотик.
Проповед за празника произнесе архимандрит Филип.
След отпуста на Божествената литургия бе изпято славословие пред иконата на св. апостол Андрей Първозванни.
Настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ протойерей Андрей Бойцов топло приветства поклонниците от София, Неапол, Калабрия, Русия и енориашите на храма „Св. Николай“ и ги поздрави с празника на св. ап. Андрей Първозванни.
В своето приветствено слово архимандрит Филип сърдечно поздрави настоятеля с празника на неговия Небесен покровител, като особено подчерта положителните промени, настъпили през последните години в живота на Подворието, както и любовта и грижата, с които Руската Църква в Бари приема поклонниците от цял свят.
За спомен от съвместното богослужение и деня на тезоименитството, на протойерей Андрей му бе подарена литография с образа на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) и везан епитрахил.

Снимки: Янина Алексеева.