Поклонническо пътуване до Света гора Атон

114

     На 18 и 19 април 2015г. Руското училище в София извърши поклонническо пътуване до Света гора, Атон в Гърция.

На 18 април сутринта поехме с ферибот към руския манастир св. Пантелеимон. След близо 2 ч. плаване стигнахме в обителта. Това е един от най-големите и красиви манастири в Света гора. В него се съхраняват множество светини от целия православен свят. След като се поклонихме на мощите, намиращи се в обителта и разгледахме манастира се отправихме пеша към основната  дестинация на нашето поклонение манастира Ксенофон, който отстои на час и половина западно от руския манастир св. Пантелеимон.

     Ксенофон е гръцки манастир, в който има чудотворна икона на св. Георги. Тази чудотворна икона била открита от атонски монаси близо до извор на морското ниво, на който се изцеряват хора, страдащи от бъбречни болести. По време на иконоборството през IX в. били поругани множество мощи на светци и икони. Тогава  иконоборците  в Константинопол се опитали да изгорят иконата. Като оцеляла, един от тях извадил меч и посякъл образа на св. Георги под брадичката и в този момент потекла кръв от иконата. Ужасен от това той я хвърлил  в морето, където тя по чуден начин се озовала в Атон. Сега тази икона се подготвя за Москва, където ще бъде занесена на поклонение през следващите няколко седмици. След ката се настанихме в манастира присъствахме на вечерното богослужение, след което се поклонихме на чудотворните мощи и икони. След това бяхме приети от заместника на игумена архимандрит Йосиф, който ни разказа за историята на манастира.  Вечерта завърши с всенощно бдение, което продължи до ранните часове на следващия ден. Рано сутринта на 19 април, неделя, беше отслужена св. Литургия от о. Григорий, на която се причестиха и учениците от Руското училище. После се отправихме към следващия манастир – Дохиар.

     Дохиар е манастир посветен на св. св. aрх. Михаил и Гавриил, възобновен от молдовските владетели. След кратка обиколка в манастира и поклонение на св. мощи и икони се отправихме обратно към Уранополис.

Йерей Димитър Тухчиев.