Поклонническо пътуване до светините на Света Гора Атон (обновено)

DSC_0321

От 3-ти до 5-ти юли се осъществи съвместно поклонническо пътуване на Патриаршеското Подворие, посолството на Руската Федерация в България и Балканското Атонско сдружение до светините на Света Гора Атон.

Поклонническата група се състоеше от 50 човека (мъже, жени и деца) – богомолци от Патриаршеското Подворие в София, сътрудници на посолството на Руската Федерация, сътрудници от компанията „Лукойл-България“, клирика на Кишиневска митрополия – йерей Фока Тимуш и няколко поклонници от Молдавия.

През първия ден поклонниците обиколиха брега на Света Гора с кораб и се поклониха на атонски светини, които донесоха на борда братя от манастира „Ксенофонт“. На кораба бяха донесени също частица от Животворящото Дърво на Господния кръст, частици от мощите на светите апостоли, част от черепа на св. първомъченик и архидякон Стефан, част от десницата на св. Георги, частица от мощите на св. Марина, пред които архимандрит Филип отслужи молебен.
Да се докоснат до атонските светини имаха възможност жените, които взеха участие в първия ден от поклонническото пътуване.

Председателят на Балканското Атонско сдружение – Андрей Кристов разказа на присъстващите за светогорските манастири и скитове, покрай които минаваше корабът.

На следващия ден поклонниците взеха участие в Божествената литургия в манастира „Ксенофонт“, а също така посетиха скитовете на манастира „Св. Пантелеймон“ – „Стария Русик“ и „Ксилуга“.
Андреевският скит на Ватопедския манастир и манастирът „Иверон“, където поклонниците бяха приети от игумена архимандрит Натанаил.

В същия ден поклонниците посетиха административната столица на Света Гора Атон – Карея, където бяха приети в Протата от протоепистата на Света Гора – йеромонах Павел. Архимандрит Филип подари на отец Павел книга и видео-филм за архиепископ Серафим (Соболев), издадени от храма-Подворие „Св. Николай“.
Известно е, че архиепископ Серафим е бил в духовно общение с големия подвижник от ХХ век – преподобни Силуан Атонски.
След края на богослужението, архимандрит Алексий топло приветства архимандрит Филип и поклонниците от София и даде в дар на храма-Подворие „Св. Николай“ копие на чудотворната икона на св. вмчк. Георгий, като благословение от обителта „Ксенофонт“.

В същия ден поклонниците се върнаха в София. Копието на чудотворната икона на св. Георгий бе внесено в храма-Подворие „Св. Николай“ в края на вечерното богослужение и пред нея бе отслужен кратък молебен.

Снимки: Георги Карпов и Валентин Тодоров