Паломничество в Святую Землю. День третий

DSC_0902

На 27 септември, на Празника Въздвижение на Св. Кръст, поклонниците имаха щастието да присъстват празнична нощна Св. Литургия в Храма на Божи Гроб и да се причастят със Христовите Тайни в храма на Голгота. В празничното богослужение взеха участие и архимандрит Исаак и протойерей Йоан Куков.

На сутринта програмата продължи с посещение на Гетсиманската градина, Храма на нациите, където се съхранява камъка на който се е молил Иисус Христос; манастира „Св. Мария Магдалина”, където са мощите на великата княгиня св. Елисавета Фьодоровна и нейната помощница инокиня Варвара; Гроба на Божията Майка и иконата на Йерусалимската Богородица и гръцкия храм на мястото където е бил убит с камъни св. архидякон Стефан. След това цялата група се наслади на панорамата на стария Йерусалим от Елеонския хълм, където посети мястото от което се е възнесъл Господ и Възнесенския руски манастир , където се пази мястото на първото и второто намиране на главата на св Йоан Кръстител, а в големия храм ва манастира има много светини и гроба на архимандрит Антонин Капустин, който е допринесъл най-много за осъществяването на възможността Руската Православна Църква да има толкова голямо присъствие в Светата Земя в помощ на стотиците хиляди православни поклонници.

След това  групата посети Сион, където е бил домът на св. Йоан Богослов и на неговото място е построен католическият храм посветен на Успението на Божията майка. В близост е и мястото на Горницата на Тайната Вечеря и на Петдесятница.

След  това поклонниците имаха още една възможност да бъдат на Божи Гроб и светините разположени в храма на Христовото Възкресение.

Снимки Нина Комарова.