Започна се поклонничество до Светата Земя

DSC_1027

На 26 септември рано сутринта, само няколко часа след кацането на Светата Земя групата поклонници от Храма –Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх „Св. Николай” в София и от няколко енории на Софийска митрополия, поеха по стъпките на Спасителя към Голгота в Йерусалим.

С благословение на настоятеля на Подворието архимандрит Филип, групата оглавява  Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, а също така в нея със свои духовни чеда е и протойерей Йоан от столичния старинен храм Ротонда „Св. Георги”. Сестра Силуана от Руската духовна мисия, съпровожда групата от самото начало.

По пътя към Голгота поклонниците се поклониха на и посетиха домът на свети Йоаким и Анна, където се е родила Божията Майка, къпалнята Витезда, преториума, където е тъмницата, в която е държан в окови Спасителят, камъкът на който се отпечатала дланта на Господ, когато паднал под тежеста на Кръста, къщата на св. Вероника от която е остана една колона.

В Подворието на Руската Задгранична Църква „Св. Александър Невски” поклонниците се докоснаха до камъка отчупил се от Голгота, оригиналната настилка по която е стъпвал спасителя по пътя към голгота и малкия атвар в стената наричан „Иглени уши”.

В храма „Св. Троица” на Руската духовна мисия в Йерусалим поклонниците се запознаха с историята на Руското монашеско присъствие в Светата Земя.

В навечерието на големия Господски празник „Въздвижение на Светия Кръст,  групата поклонници  се поклони на Христовия Кръст, който бе изнесен на Всенощното бдение в Храма на всички светци прасияли в Руската земя в Горненския манастир. 

Групата е настанена в хотела на Руската Духовна мисия във Витлеем, съвсем близо до Храма „Рождество Христово“.

Снимки Нина Комарова.