Поклонничество в манастира “Св. Йоан Предтеча“ в Гърция

IMG_4416

В събота, 26 декември, в деня на празника Събор на Пресвета Богородица, настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ – архимандрит Филип, йерей Димитър Тухчиев, дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет и поклонници от Патриаршеското Подворие посетиха женския манастир „Св. Пророк и Предтеча господен Йоан“ в Гърция, който е Подворие на атонския манастир „Ксенофонт“.

С блогословението на митрополита на Сидерокастро Макарий (Константинополска Патриаршия), игуменката на светата обител монахиня Якова, поклонниците от София в свещенически сан съслужиха в Божествената литургия на втория ден от празнуването на Рождество Христово в манастира, посветен на Йоан Предтеча, която оглави игуменът на светогорския манастир „Ксенофонт“ архимандрит Алексий (Мадзирис) в съслужение с игумена на светогорския манастир „Пантократор“ архимандрит Гавриил.

На Божествената литургия молитвено присъства министърът на земеделието в правителството на Гърция г-н Маркос Боларис, множество поклонници от Гърция и България.

След отпуста на Божествената литургия архимандрит Алексий топло приветства настоятеля на Подворието в София и поклонниците от България, поздрави архимандрит Филип с рождения му ден и подари на храма „Св. Николай“ икона с небесния покровител на обителта св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.
В своето ответно слово архимандрит Филип сърдечно благодари на игумена на манастира „Ксенофонт“ архимандрит Алесксий за топлия прием, отеческото отношение към поклонниците от храма-Подворие „Св. Николай“, поднесе в дар на обителта литография с образа на архиепископ Серафим (Соболев).

След края на богослужението в залата за приеми се състоя беседа на архимандрит Алексий с поклонниците и гостите на обителта.

След това поклонниците от София бяха поканени на манастирската трапеза.

Поклонническото пътуване бе организирано благодарение съдействието на Атонско Балканското сдружение и неговия председател г-н А.В. Кристов.

Снимки: Валентин Тодоров