Обръщение на Синода на Украинската православна църква към архипастирите, пастирите, монашестващите и вярващите

Синод УПЦ

На 17 декември в Киево-Печерската Лавра се състоя извънредно заседание на Синода на Украинската православна църква. Синодът прие обръщение към архипастирите, пастирите, монашестващите и вярващите.

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства! Възлюбени в Господа братя и сестри!

На 15 декември 2018 година в гр. Киев на територията на Националния резерват „София Киевска” се състоя така наречения „обединителен събор”, на който бе обявено създаването на нова църковна организация под наименованието „Православна църква”, възникнала в резултат на обединението на две неканонични структури: „Украинска автокефална православна църква” и „Украинска православна църква – Киевска патриаршия”.

По своята същност, това събрание е обединение на разколниците и няма каквото и да било отношение към Украинската православна църква. По същество за нашата църква нищо не се е променило, доколкото разколниците продължават да остават в разкол, а Украинската православна църква остава истинната Христова църква в Украйна. Никой в света не подлага на съмнение валидността на епископските и свещеническите ръкоположения на духовенството в Украинската православна църква и благодатта на тайнствата, извършвани в нашата Църква – нещо, което не може да се каже за новосъздадената структура.

 С болка трябва да съобщим, че поради отклоняване в разкол Светият Синод бе принуден да освободи от длъжност в епархията и да наложи запрещение за свещенослужение на Преосвещения Виницки и Барски митрополит Симеон, както и да наложи запрещение в служението на Преосвещения Переяславо-Хмелницки и Вишневски митрополит Александър. Призоваваме всички Вас, скъпи владици, отци, братя и сестри да се молите за вразумление и възвръщане в лоното на Църквата на споменатите владици и всички, които са се отклонили в разкол. Нашата Църква като любеща майка с надежда чака възвръщането им.

Дълбоко съжаляваме, че един от инициаторите на настоящите изпитания за Украинската православна църква, е Вселенската патриаршия, която аргументира своето право да се намества в нашите църковни дела с това, че нашата Църква някога е била в нейната юрисдикция. В тази връзка бихме искали да напомним, че Руската православна църква е принудена да провъзгласи своята автокефалия в резултат на измяна на Вселенската патриаршия на Православната вяра и подписването на уния в Рим на Фераро Флорентинския събор през 1439 година. Тази духовна измяна на православната вяра става основната причина за отделянето от Константинопол на Киевска митрополия. Унията причини разпадане на църковните отношения и недоверие, които по-късно се утежняваха с това, че в продължение на много векове в най-тежките времена на изпитания за Православието, в нашите земи от страна на Вселенската патриаршия не беше оказвана пастирска грижа и помощ. Киевска митрополия, обезсилена от религиозното противопоставяне с униатите, опустошена от войни, особено след Брестката уния от 1596 година, с цел съхранение на православната вяра влиза в състава на Руската православна църква в края на XVII век. Поради това, днес Вселенската патриаршия няма каквото и да било морално и канонично право да се намества във вътрешните дела и духовния живот на Украинската православна църква. Нещо повече – с действията си Вселенската патриаршия води до това, възможността за възстановяване на единството на православните в Украйна да бъде отхвърляна продължително време, ако не и завинаги.

Скъпи владици, отци, братя и сестри! Ние се обръщаме към вас с любов и молба, и в бъдеще да пазим чистотата на Светата православна вяра, да пазим духовното единство в нашата Свята Украинска църква, която се явява канонична наследница на древната Киевска митрополия, която възраства по молитвите на свети апостол Андрей Първозвани и по трудовете на Светия равноапостолен княз Владимир, и в която са живели и угаждали на Бога нашите славни предци.

Изразяваме нашата благодарност на архиереите, духовенството, монашестващите и всички миряни, които в тези тежки времена търпят натиск и потвърждават своята вярност към Светата Украинска православна църква. „Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота” (Откр. 2:10) – така ни учи Светото Писание.

Призоваваме всички верни чеда на нашата Църква да се молят за тези, които не разбират това, ненавиждат нас и нашата Църква. Нека Господ да им прости. А вие обичайте своята Църква, обичайте нашата родина Украйна и правете всичко това, за да има в нашата земя и сред нашия народ мир, търпение, съгласие и истинска християнска любов.

От името на Синода на Украинската православна църква

+Онуфрий, Митрополит Киевски и на цяла Украйна,

Предстоятел на Украинската православна църква