Архиерейска Божествена литургия в храма-Подворие „Св. Николай“

a (99)

В неделя, 11 октомври 2015 г., с благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит Божествената литургия в храма – Подворие „Св. Николай“ оглави Видинският митрополит Дометиан в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, а също и с главния секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим Георгиев, настоятеля на Подворието архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква в София ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, архимандрит Теофан, прот. Игор Якимчук, йерей Андрей Шумкин, протодякон Иван Петков, дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и духовенството на Подворието.

На богослужението молитвено присъстваха професорът на Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, секретарят на Представителството йеромонах Зотик, Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Ю.Н. Исаков, вторият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко, началникът на отдел „Връзки с обществеността“ към Светия Синод на БПЦ – А.Карамихалева, участниците в конференцията „Княз Владимир – 1000 години от блажената му кончина“, енориаши на Подворието и много гости.

Богослужебните песнопения прозвучаха в изпълнение на хора на храма – Подворие „Св. Николай“ под диригентството на В.Ченова-Стефанова.

Евангелието бе прочетено на български език.

След сугубата ектения Ловчанският митрополит Гавриил отправи молитва за мир в Украйна.

Проповед върху запричастния стих произнесе протойерей Игор Якимчук.

След отпуста на Божествената литургия западно- и Средноевропейският митрополит Антоний прочете молитва към светия равноапостолен княз Владимир.

Приветствайки настоятеля на Подворието и участниците в дните, посветени на светия равноапостолен княз Владимир, Видинският митрополит Дометиан каза:

Аз имах щастието да съм представител на Българската Православна Църква заедно с представителите на Светия Синод и да присъствам на празненствата в Белокаменна Москва, където на 28 юли 2015 г. се състоя кулминацията на тържествата, посветени на 1000-годишнината от преставянето на св. равноап. Княз Владимир, под егидата и омофора на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в Храма на Христа Спасителя. В същия ден се извърши честване в богоспасаемия град Киев, откъдето е и започнало Покръстването на Рус, исторически цялостната Велика Русия, Малоросия и Белорусия.

Не бе възможно човек да не изпита умиление от всичко това, на което ние бяхме свидетели. Светейшият Патриарх Кирил с вдъхновени слова говореше за подвига и вярата на светия богоблажен правноапостолен княз Владимир, които проникваха в сърцата и душите на хилядите богомолци, изпълнили Храма „Христос Спасител“.

От името на Светейшия Български Патриарх Неофит и членовете на Светия Синод на Българската Православна Църква и от Пълнотата на родната наша Православна Църква и от вярващия народ, искам да засвидетелствам съпричастността на родната наша Православна Църква, на нашия народ, който цяло хилядолетие със сърце и душа е свързан с православната Светая Рус – исторически, културно, традиционно и езиково. Връзка, която никой никога не е могъл и никога няма да може да разкъса, защото любовта е всепобеждаваща, а ние, православните българи, имаме за какво да благодарим на Светая Рус, на нейните Патриарси, служители, народ, защото няма по-голяма любов – душата своя да отдадеш за ближния си.

В своето ответно слово настоятелят на Подворието архимандрит Филип изказа думи на сърдечна благодарност към Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, членовете на Светия Синод на БПЦ, които взеха участие в дните посветени на паметта на св. равноапостолен княз Владимир, а също така отбеляза, че изборът, който е направил светият княз Владимир преди повече от 1000 години, не само е определил хода на историята на източно-славянските народи, но също така е станал твърда основа за единството на нашите Църкви и народи през цялото протежение на тяхната история.

За спомен от юбилейните тържества настоятелят на Подворието подари на служилите митрополити юбилеен медал по случай 1000-годишнината от преставянето на светия равноапостолен княз Владимир. Също така настоятелят на Подворието връчи юбилеен медал на Извънредния и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Р. България Ю.Н. Исаков и на благотворителя на Подворието В.И. Жеглов.

В края на тържествената част бе изпято многолетствие за Предстоятелите на Руската и Българската православни църкви и за всички участници в тържествата.

В криптата на храма Ловчанският митрополит Гавриил отслужи лития на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).

Тържествата завършиха вечерта на същия ден в храм „Света София“ с празничен концерт на хора на храма-Подворие „Св. Николай“.


/Виж пълния текст на новината на руски език/