Националният празник на България — Денят на Освобождението от османско иго

DSC_8287

На 3 март в патриаршеския катедрален храм „Св. благ. княз Александър Невски“ Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит отслужи панихида за предводителите и войните, които са дали живота си за Освобождението на България, и благодарствен молебен по случай Деня на Освобождението на България.

В богослужението взеха участие главният секретар на Светия Синод и настоятел на Патриаршеския храм „Св. благ. княз Александър Невски“ Мелнишкият епископ Герасим, викарият на Софийска митрополия Браницкият епископ Григорий, протосингелът на Софийска митрополия ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, настоятели на столични храмове.
Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София бе представлявано от настоятеля на Подворието архимандрит Филип (Василцев).
След края на молебена духовенството и миряните положиха цветя на паметника на Цар Освободител Александър II в центъра на София.
Тържествата продължиха с мероприятия на площада пред патриаршеската катедрала „Св. благ. княз Александър Невски“.
Негово Светейшество Патриарх Неофит присъства на церемонията при издигането на държавния флаг пред Паметника на Незнайния воин под звуците на националния химн и артилерийски салюти.
Президентът на България Румен Радев прие строя на почетния караул и приветства гвардейците по случай празника.
Държавният глава положи венец на Паметника на Незнайния воин.
Церемонията завърши с тържествен гвардейски марш.
Сред присъстващите бяха вице-президентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, министри от служебното правителство, висши военни чинове, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в България А.А. Макаров, дипломати, представители на български и руски обществени организации, граждани и гости на София.

Снимки: Янина Алексеева.