Националният празник на България – Денят на освобождението от османско иго

DSC_3042

На 3 март в Патриаршеския храм „Св.блгв.кн. Александър Невски” Светейшият Български Патриарх Неофит извърши заупокойна лития за предводителите и войните, които са загинали за освобождението на България, и благодарствен молебен по случай Деня на Освобождението на България.

В богослужението участваха: викарият на Софийска митрополия Браницки епископ Григорий, настоятелят на Патриаршеския храм „Св.блгв. кн. Александър Невски” архимандрит Дионисий (Мишев), главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим (Георгиев), протосингелът на Софийската митрополия ставр. свещеноиконом Ангел Ангелов, представителят на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, настоятели на столичните храмове. Патриаршеското Подворие беше представено от настоятеля на Подворието архимандрит Филип (Василцев) и от секретаря на Представителството на Московския и на цяла Русия патриарх в София йеромонах Зотик (Гаевский).
След завършване на молебена духовенството и миряните положиха цветя в подножието на паметника на Царя-Освободител Александър ІІ в центъра на София. В същия ден в Патриаршеското Подворие благодарствен молебен по случай Деня на независимостта на България отслужи ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев.