Саратовският и Волски митрополит Лонгин връчи орден на Руската православна църква на Сливенския митрополит Йоаникий

DSC_6144

На 15 февруари 2014 г. след края на вечерното богослужение в храма-Подворие „Св. Николай Чудотворец” в София, Саратовският и Волжки митрополит Лонгин, пристигнал в България  по благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия  Патриарх Кирил за участие в паметните мероприятия, посветени на 65-годишнината от деня на преставянето на архиепископ Серафим (Соболев), връчи ордена „Преподобни Серафим Саровски” (ІІІ степен) на Сливенския митрополит Йоаникий „за  усърдните пастирски трудове и във връзка с 75-ия му рожден ден”.

В тържествената церемония взеха участие Браницкият епископ Григорий, главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), ръководителят на Отдела за връзки с обществеността на Светия Синод на Българската Православна Църква А.Карамихалева, настоятелят на руския храм „Св. Николай Чудотворец” архимандрит Филип (Василцев) и свещениците на Подворието.

Поздравявайки българския йерарх, митрополит Лонгин каза: „Историческите събития така са се развили, че Руската и Българската църкви в лицето на своите представители – архиереите, духовенството, миряните – много тясно са свързани една с друга. Всички ние в православието съставяме едино семейство, но връзките на Българската и Руската църкви  са особено здрави и не зависят от едни или други политически, икономически и социални проблеми. Много български светители са започвали своя монашески, свещенически път в Москва, в Подворието на Българския Патриарх при Московския Патриаршески престол. И Вие също сте били в Москва, и сте се учили в Русия. Вие се откроявате сред всички други светители на Българската Православна Църква с това, че не просто сте учили в Троицко-Сергиевата Лавра, но сте живели в братството на Лаврата и до известна степен можете да се наречете брат от Троицко-Сергиевата Лавра”.

Владика Лонгин пожела на митрополит Йоаникий „крепко здраве, Божията помощ, успехи във всички Ваши дела и многотрудното архипастирско служение”.

Българският йерарх изрази думи на благодарност на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил за наградата и подчерта, че тя му е особено скъпа.

/Виж пълния текст на руски език/

Снимки:Янина Алексеева