Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий взе участие в празника на град Ловеч

DSC_1280

В понеделник, 11 май, в деня на паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, в Ловеч се състояха тържества по случай Деня на града.

В същия ден Божествената литургия в долната част на строящия се катедрален храм в чест на светите равноапостоли Кирил и Методий отслужиха Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий и Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с архимандрит Филип и духовенството от Нижегородска и Ловчанска митрополии.

На Божествената литургия присъства кметът на гр. Ловеч Минчо Казанджиев.

След отпуста на Божествената литургия бе отслужен молебен към светите равноапостолни Методий и Кирил.

Като приветства след края на богослужението Ловчанския митрополит Гавриил, владика Георгий подчерта, че катедралният град отбелязва своя празник на града в деня на паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, небесни покровители на целия славянски свят. След това митрополит Георгий подари на митрополит Гавриил икона с частица от мощите на преп. Серафим Саровски и други паметни подаръци.

В същия ден, в актовата зала на градския Дом на културата се състоя тържествено събрание, посветено на Деня на града, на което присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий и членовете на делегацията на Руската православна църква, а също така заместник-председателят на Народното Събрание на България К. Цочев, вице премиерът на правителството на България И. Калфин, областният управител на Ловеч д-р М.Д. Бояджиева, кметът на гр. Ловеч М. Казанджиев, началникът на отдела по култура, младежта, спорта и туризма на Лотошинския муниципален район (в Московска област) С.В. Широков (Ловеч и Лотошино са побратимени градове).

За приноса си за благото на града, а също във връзка с неговата 65-годишнина Ловчанският митрополит Гавриил бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на град Ловеч.